Начало » Новини » Новинa
Актуално
МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ

31 Януари 2012

Инспекторите на агенцията по храните тръгват на лов за хранителни добавки менте. Те ще проверяват заводите за производство, вносителите и търговците на продуктите, които не са регистрирани като лекарства, но претендират за лечебни свойства.

Акцията срещу фалшивите хранителни добавки тръгва още тази седмица, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. В продължение на десетилетия никой не следеше какво съдържат добавките към храните и това доведе до пълна заблуда сред потребителите за свойствата на тези продукти, каза шефът на агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Така билкови продукти или хранителни добавки с неясен произход започнаха да претендират, че лекуват всичко. В реклами на продуктите се твърди, че те "убиват селективно ракови клетки" или "лекуват инсулт и инфракт".

Това е заблуда на потребителите и е недопустимо, защото хранителните добавки не са лекарство и не могат да лекуват, обясни Найденов.

Затова инспекторите на агенцията по храните ще проверяват документите на всички регистрирани хранителни добавки, където е необходимо ще се правят лабораторни изследвания, а ако бъдат открити нарушения, производителите и търговците ще бъдат санкционирани или дори може да им се забрани да работят, коментираха от БАБХ.

Предстои и създаване на нова законова разпоредба специално за хранителните добавки. В нея ще се регламентира какво представляват хранителните добавки, кой продукт може да бъде наричан с това име, какво трябва да е съдържанието на етикетите, как могат да се рекламират и кой ще следи за качеството и безопасността им.

  •