Начало » Новини » Новинa
Актуално
НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ПРОВОКИРАТ НАСТИНКИ И ДРУГИ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ

31 Януари 2012

Арктическият студ,ниските температури навън провокираха настинки и други неразположения.Настинката не подминава никого, ако подцените и не се обличате добре, хремата и кашлицата ще ви настигнат. Най-досадният елемент на всяка настинка е хремата. За да облекчите симптомите е добре да поемате по-голямо количество течности, които ще предпазят организма ви от обезводняване и ще осигурят влажност в гърлото и по този начин може и кашлицата да се облекчи - поради намаленото дращене.Това ни съветва медицинският фелдшер Атанас Господинов.

Грипът вече е тук и се разпространява с бързи темпове. Тази година той се проявява с лека до средна острота на симптомите.Част от пациентите ¬ предимно бедни и възрастни хора, не се лекуват, защото нямат пари за медикаменти. Търсят доктор, когато са получили усложнения, коментира Господинов.

Предвид ниските минусови температури, той съветва хората да излизат само при необходимост, защото ниските температури охлаждат ръцете и краката и това оказва влияние и върху сърцето. Затова инфарктите през зимата са по-чести. До тях довеждат и елементарни физически натоварвания при хората с болно сърце, като например чистенето на сняг. Когато сте лепнали настинка е добре да си почивате на топло. По този начин организмът ви няма да се изтощи, имунната ви система ще е по-устойчива и готова за битки с неприятелите.

И настинката и грипът са респираторни инфекции, но те се причиняват от различни вируси. Грипът за разлика от настинката се развива по-интензивно, той е по-силно изразен. Отпадналостта е явен признак. Заболяването налага постелен режим. При грип работоспособността не само е засегната,но за болния е непосилно да бъде полезен. Риноинфекциите често отшумят твърде бързо за 2-3 дни, докато при грипа след 2-3-ия ден се наблюдава влошаване на състоянието, при положение, че не са взети адекватни мерки. При нелекуване или отстлабнала имунна система грипът може да доведе до усложнения като вторична инфекция, пневмония и да наложи прием в болница, обяснява медицинският специалист.

Много хора търсят лекарства срещу настинка. Някои от тях искат и антибиотици, които се отпускат само срещу рецепта. Това означава, че има доста болни, които обаче не ходят при лекар, а се самолекуват. Забелязва се и друга тенденция ¬ пациенти, които са били при лекар, той им е изписал съответния препарат, но те отказват да го купят, като разберат каква е цената. Предпочитат да вземат нещо, което е по-достъпно до джоба им, казва фармацевтът Ваня Койчева.

Според нея, при ниските минусови температури настинките идват от лекото облекло. Макар и температурите да са под нулата, може да ни е топло, ако защитим добре определени части от тялото си - като ръцете и ушите. Ако настинката е придружена с неприятно дращене в гърлото и суха кашлица е добре да ви се намират под ръка евкалиптови или ментови бонбони, съветва аптекарката.

Таня Атанасова

  •