Начало » Новини » Новинa
Актуално
ТРИФОН ЗАРЕЗАН Е ПРАЗНИК НА ЛОЗАРИТЕ, ГРАДИНАРИТЕ И КРЪЧМАРИТЕ

2 Февруари 2012

Трифон Зарезан е празник на лозарите, градинарите и кръчмарите Вярва се, че ако на Трифоновден дадеш пари - цяла година ще даваш, а ако вземеш - цяла година ще вземаш Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една отпрародините на лозата и виното.. Прочул се с лечителските си способности и с това това че излекувал дъщерята на император Гордиан. Убит 21 годишен от непримирим враг на християните римския императорски наместник Деций Траян заради това, че не се отказва от вярата си.

В по старите икони светеца е изобразен с косер - сърповиден лозарски нож и може би заради това възниква поверието, че е бил лозар и резач.

Трифон Зарезан е празник на лозарите, градинарите и кръчмарите и го отбелязваме по нов стил на 1 февруари.

Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден такъв ще ти е късмета. По традиция на този ден рано сутрин се меси обреден хляб. Сготвя се също пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. В нова вълнена торба стопанина на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето за да го подреже.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите "Колкото капки, толкоз коли грозде!" С подрязаните клонки се украсявало бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърляли във водата за да тече виното така като реката.

Слагало се обща трапеза в лозята с донесената храна. Следвало избиране на Цар на лозята или още наричан Трифон. Царят щял да донесе берекет през идната година.

Първите три дни на февруари се наричат Трифонци. Трифоновден - 1 февруари, Сретение Господне - 2 февруари и Свети Симеон Богоприемец - 3 февруари, наричани от българите Трифон зарезан, Вълча или Трифонова богородица, Зимен Симеон. И тук отново дните се отбелязват като Вълчи празници и жените спазват забрани. Третия ден в Родопите се празнува от млади бездетни жени, като за плодородие месят царевични пити и раздават на съседи. На третия ден Зимен Симеон е забранена работата за бременните жени, вярва се че ако работиш бременна ще родиш дете с белег.

Жените през този ден не докосват остри сечива, предмети за да не нападат вълците животните. Както и при други вълчи дни не се шие. Вечерта пък се гадаело по въглените в огнището каква ще е годината. В деня преди Трифоновден пък задължително се почиствали комините, да не падне реса на лозята.

На трапезата освен пълнена кокошка и пита под формата на плитка или украсена с фигури като грозде., на трапезата се слага печена луканка, омлет, тутманик, печени орехи и задължително вино.Опитайте различни вина и намерете вашето.

Таня Атанасова

  •