Начало » Новини » Новинa
Актуално
4 ФЕВРУАРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБАТА С РАКА

4 Февруари 2012

Близо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания в страната. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето.

3600 души в Ямболска област са с ракови заболявания, показва справка на Националния раков регистър. Те са принудени да се лекуват в онкодиспансера в Бургас. Единственият онколог, който е идвал в Ямбол, се е отказал. Все по-голям е недостигът на специалисти в Ямболска област. Липсват медици със специалност по основни клинични направления. В областта, която наброява около 150 000 жители, няма нито един онколог, радиолог и алерголог.

Големи проблеми има при лечението на онкоболните. Правени са опити за решаване на проблема, но до положителен резултат не се е стигнало.Изключително тревожно е, че броят на онкоболните в областта расте с всяка изминала година.

В 21 век е немислимо толкова болни да нямат достъп до лекарска помощ и да им се налага да пътуват 100 км. На ден през единствения терапевтичен кабинет в Бургас в Онкодиспансера преминават за 6 часа около 150 човека .

В изявленията и коментарите на отделни лекари, представители на лекарски съюз и на пациентски организации се обсъждат проблеми и промени в нормативната уредба, касаещи осигуряването на адекватна медицинска помощ. Неизбежно се говори и за пари – за увеличаване на сумите за лечение, осигурявани от Здравната каса от една страна, за орязването на парите за химиотерапия конкретно, от друга страна.

Доколко е окуражително за 37 000 българи с онкологични заболявания, заболели само през 2011 година, предстоящото поемане на всички процедури за лечението на онкоболните от Здравната каса вместо от здравното министерство? Какви проблеми ще реши и дали ще постави нови настоящият Национален рамков договор, подписан от НЗОК и БЛС? Дали ще се променят наистина условията, при които болните се лекуват?

В диагностиката, лечението и връщането към нормалния ритъм на живот, за пациентите, освен понятия като “преразпределение” на функции и отговорности, “заложени параметри”, записани в Националния рамков договор и съответната Здравна карта, има реални, ежедневни трудности и различни обстоятелства, през които се налага пациентите да преминават.

Споделящи личната си история пациентите излизат от анонимност и открито поставят наболелите въпроси, ясно посочвайки мотивите си – необходимост от открито споделяне и обсъждане на онкологичните диагнози, без предразсъдъци и усещане за обреченост; искане за по-улеснен достъп до преглед, лекарства и лечение; необходимост от ранна и точна диагностика; потребност от човещина в най-истинския и пряк смисъл.

Подобряването на ранната диагностика, качеството и достъпа до онкологично лечение са посочени като първи приоритет в концепции за болнично преструктуриране, но действителността се свежда до получаване на реална възможност за достъп до лечение.

Мечтите на около 16 000души с онкологични заболявания от Бургаска и Ямболска области имат съвсем непоетичен образ. Една от причините за това е действащата нормативна уредба в сферата на здравеопазването. Съгласно Националната здравна карта на Република България са утвърдени областни здравни карти по чл. 31, ал. 1 от Закона за лечебните заведения

Според разписаното в областната здравна карта за област Бургас има един консултативен онкологичен център и четирима специалисти по медицинска онкология, а според областната здравна карта за Ямбол на територията на областта няма консултативен онкологичен център и е предвиден само един специалист по медицинска онкология! Така, обосновано и нормативно, всички нуждаещи се от цялата област Ямбол трябва да изминават стоте километра до КОЦ в гр.Бургас за регистрация, диспансеризация, наблюдение, консултации и проследяване, коментират от ‘Сдружение онкоболни и приятели”

Разстоянието, както и времето и средствата за нееднократното му изминаване се оказват само една част от проблема. Според правилата на КОЦ-Бургас, споделени от пациенти и потвърдени от лечебното заведение, талони за преглед при специалист в един от петте консултативни кабинети, в това число терапевтичен кабинет, се записват и дават веднъж седмично – в петък сутрин. За всеки кабинет се дават дневно по 30 талона. В кабинетите пациенти се обслужват до обяд всеки работен ден. Около 7.40ч. в петъците е почти невъзможно да се вземат талони.

Думите “талончета няма” се оказват понякога решаващи за своевременното поставяне на диагнозата, за изписването на лекарства, за избор на екип и т.н.Независимо от това къде е диагностициран и опериран пациентът, той трябва да се обърне към КОЦ –Бургас в случай на необходимост от лъчетерапия или химиотерапия, за контролен преглед, за протоколи за лекарства.

По думите на пациенти и практикуващи лекари от гр.Ямбол, допреди две години в местния ДКЦ 1 е извършвал прегледи лекар-онколог, който е пътувал от гр. Бургас. След прекратяване на договора му , единствената възможност е посещение в КОЦ-Бургас.

Цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези.

През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече - над 25 хиляди са новите случаи през 2011 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди. Специалистите смятат, че най-много от тях ще са случаите на рак на дебелото черво - 3065, на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата – 4046 и др. Данните показват че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и не малко младежи между 20 и 29 години

За намаляване на онкологичните заболявания е изключително важен начина на живот. Затова МС прие законопроект за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година. Въвеждането на пълна забрана на обществените места се подкрепя от над 60% от гражданите. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция Галъп. Според него само за една година броят на пушачите у нас е намалял с 2-3 процента. Причината за това е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите.

Таня Атанасова

  •