Начало » Новини » Новинa
Актуално
КЪДЕ СА ЛИДЕРИТЕ 15 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ?

4 Февруари 2012

„Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато", заяви Георги Първанов на кръгла маса „15 години по-късно. Къде са лидерите?”

Според експрезидента поуката 15 години по-късно е, че властта не се брани с всички средства.Тя трябва да се защитава не само с добри идеи за управлението, но и с добри кадърни лидери.

Той определи като нелеп спора кой тогава е опазил гражданския мир. По думите му е важно, че тогава е имало зрялост и мъдрост в няколко души, които са взели решаващо за България и за гражданския мир решение. Първанов посочи, че това, което вижда в момента, няма аналог в новата история на страната. Насилието се усеща с всяка дума на премиера, насилие, което излъчва арогантност. Така не може. Няма да са вечни управляващите.

Ние затъваме все повече и затягаме коланите непрекъснато. Шансът на България е лидерството с акцент върху иновативната индустрия. Колкото и важни да са транспортните магистрали, по-важни са електронните магистрали.

Той бе категоричен, че не може на третата година от управлението да се провежда политика на реваншизъм заради това, че правителството не може да се справи. Първанов подчерта, че правителството е длъжно да работи за управление, чиято сила е компетентността, да се управлява в духа и силата на нацията и че няма място за дребни партийни сметки Дефицит на лидерство се наблюдава не само в национален мащаб. Няма ги европейските и световни лидери, заяви Първанов.

За БСП, партията, на която бе лидер, преди да стане президент, и в която се върна, Първанов каза, че тя трябва да противопостави силна фигура срещу Борисов.

“Надявам се да не сме само ние със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита”, заяви Първанов. Според него при никакво “ако”, столетницата няма да се разцепи. А на въпрос дали ще се кандидатира за председател на БСП, Първанов каза: “Не е в мой стил да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики.

Първанов не се поколеба да говори и за МВР шефа: “Цветанов е един от символите на насилието. ГЕРБ издигна насилието в ранг на държавна политика. Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика - това прозира във всяка дума на министър-председателя, в отношението му към протестиращите, към всяка група, която претендира за права.

Таня Атанасова

  •