Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЗАРАДИ РЕКОРДНИТЕ СТУДОВЕ ПЛОДНИТЕ ДЪРВЕТА ВЕЧЕ СА ИЗМРЪЗНАЛИ В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН

6 Февруари 2012

Таня Атанасова

Реколтата от праскови, кайсии, грозде, смокини и киви тази година ще бъде по-ниска. Това е прогнозата на агрономи от института по овощарство. Заради продължителните рекордни студове плодните дървета вече са измръзнали в различна степен. Обезпокоителните данни се потвърждават и от собствениците на овощни градини.

Най-трудно понасят студа субтропичните овощни дръвчета. Въпреки, че прогнозите на агрономите все още са много условни, те не крият, че рекордните студове вече дават отражение върху насажденията от праскови и кайсии. Дори лозята са засегнати в различна степен. Неизвестен фактор остава продължителността на мразовития период, а това е от съществено значение за оценката на пораженията.

Установени са измръзвания между 2 и 15% по различните сортове кайсии. Тези поражения, според специалистите, са незначителни, но през настоящата седмица предстоят нови огледи. Все още е рано да се прогнозира дали студовете ще съсипят напълно реколтата, смятат от института.

През фазата на дълбокия покой кайсията понася понижение на температурата до минус 25-27ºС, а има и сортове, които издържат и до минус 30ºС. Неблагоприятни са районите с неустойчиви зимно-пролетни температури. Краткотрайните затопляния, след като приключи дълбокият покой, предизвикват бързо пробуждане и студоустойчивостта рязко намалява. Цветовете и младите завръзи на кайсията загиват при температури от порядъка на минус 1ºС до минус 3ºС, а при ранния цъфтеж на овошката това се случва често.

Ранното загиване на дърветата се дължи на апоплексия. Тя най-често се получава в резултат на измръзване на камбиалната тъкан и младата дървесина в зоната на кореновата шипка, стъблото и скелетните части от короната. Следствието от тези поражения се наблюдава с напредване на вегетацията, повишаване на температурите и увеличаване на транспирацията, когато без видима причина изсъхват части от растението или цялото дърво.

По стопанско значение в световен мащаб и у нас кайсията заема по-второстепенно място спрямо останалите овощни видове. У нас тя е на пето място след ябълката, сливата, прасковата и черешата. Причините за това са по-несигурните добиви, както и краткият срок на зреене на сортовете в сравнение с повечето от другите овощни видове. Добивите при кайсията са доста колебливи през отделните години, а не са редки случаите и напълно да се компрометират поради измръзвания на плодните пъпки, цветовете и завръзите.

  •