Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОЧАКВА СЕ ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ОТ ЗАСЕТИТЕ ПЛОЩИ С ЕСЕННИЦИ ДА ПРОПАДНАТ

11 Февруари 2012

Неколкократното задържане на критични за растенията температури в продължение на 4-5 дни доведе до измръзване на 50 %от десертните лозя и 40 % от овощните култури, сочат наблюденията на агрометеоролозите.

Очаква се и почти половината от засетите площи с есенници да пропаднат. Заради забавената сеитба много от житните, както и рапицата не са достатъчно закалени, което ги прави неустойчиви на сибирския студ.

Бадемите, кайсиите, крушите, сливите и прасковите, както и лозята измръзват при минус 15 -18 градуса, черешите - при минус 20, но всичко е много индивидуално, от сортовите особености. Най-малка опасност от измръзване има за ябълките, някои от които издържат до 35 градуса под нулата, коментират агрометеоролозите.

Температури под нулата са особено критични за костилковите видове. Изключително уязвими са черешовите сортове на слабо растящи подложки. Според специалистите от голямо влияние върху измръзването оказвало местоположението на дръвчетата, сортовият състав, подложките, както и грижите, положени за тях предходната година.

Как да се установи измръзване при плодните дървета?

От всички части на короната се нарязват няколко едногодишни клонки с плодни пъпки, като задължително да се вземат пръчки със северно изложение. Потапят се във вода и се държат на стайна температура. Ако не са измръзнали, до десетина дни ще цъфнат. Другият начин да се установи измръзване както при овощни, така и при лозя е да се направи напречен пререз на пъпките, но след трайното вдигане на студовете. Ако е жива, пъпката ще е зелена, а измръзналата е кафява.

Таня Атанасова

  •