Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ЩЕ СЕ ПОВИШИ С 4,5% ОТ 1 ЮЛИ

13 Февруари 2012

Таня Атанасова

Цената на електроенергията ще се повиши с поне 4,5% от 1 юли. Такова увеличение ще поиска НЕК за цената на едро, заявиха от компанията.

Причината е, че още от август миналата година компанията купува тока от производителите на по-висока цена, отколкото го продава.

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри искането, то ще се прехвърли и върху електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, а респективно и върху сметките на хората.

Прехвърлянето на нови 29 язовира към предприятие "Язовири и каскади", което е част от НЕК, както и контролната дейност върху всички подобни водоеми в страната ще увеличат разходите на самото предприятие с около 10-12%. Това обаче няма да наложи допълнително увеличаване цените на тока, тъй като няма да повлияе съществено на производствените цени на вецовете.

Няма как разходи за контролна дейност да бъдат калкулирани в цената на тока, тъй като не представляват производствени разходи, а и няма да представляват съществена за НЕК сума", категорични са от министерството на икономиката и енергетиката.

  •