Начало » Новини » Новинa
Актуално
ТРИФОН ЗАРЕЗАН В БОЛЯРОВО

15 Февруари 2012

Лора Величкова

По православния календар 14 февруари – Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите , соколарите и кръчмарите.

На този ден мъжете отиват на лозето, прекръстват се, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал са нарича „зарязвяне”.

И тази година в Болярово беше отбелязан подобаващо празника на 14 февруари 2011 г. В 10.00 общинският кмет, заедно с председателя и заместник-председателя на Общинския съвет и мъжете от общинската администрация „зарязаха” ритуално лозята. Поради лошите метеорологични условия, тази година това не беше лозовия масив край Болярово, собственост на „Витис Агро” ЕООД- със седалище в град Болярово. Бяха частни лозя, собствениците на които любезно поканиха мъжете от общината в дворовете си- важното е традицията да бъде спазена.

Общинският кмет, а след него и главният експерт „Икономически дейности” Жельо Желев, след ритуалното „зарязване” и поливане с вино, пожелаха берекет и плодородие, а след тях и всеки един от общинските служители и присъстващите граждани повтори ритуала. Христов пожела на служителите си да обединят двата празника ( на 14 февруари католиците празнуват Свети Валентин- деня на влюбените) в сърцата и душите си и да са винаги здрави, усмихнати, обичани и щастливи!

След това честването продължи в ресторант „Казино”, където и тази година се състезаваха най-добрите винари. Дегустирани бяха три вида вина- бели, червени светли и червени тъмни ( черни) на някои от лозарите, предложили от собственото си производство вина.

Първа награда за производител на бяло вино взе кметът на общината Христо Христов, а втори стана Янко Анев (медицински специалист и общински съветник), а поощрителната трета награда беше за Николай Вълчев. При червените светли вина се отличи като най-добро вино, това на Никола Демирев, втората награда беше за Димитър Драгоманов ( секретар на ЛРС „Странджа”), третата поощрителна награда беше за Иван Стоянов (кметски наместник на с. Голямо Шарково). А при червените тъмни( или черни) първата награда беше за Илия Николов (домакин на община Болярово), той получи и грамота в една нова категория „Баш майстор на виното. Втората награда отиде при Христо Христов(кмет на община Болярово) , при него отиде и другата награда във втората нова категория- „Най-пивко вино”.

Организацията на мероприятието беше на читалище „Възраждане 1912”, съвместно с община Болярово, а наградите бяха осигурени от читалище”Възраждане 1912”- град Болярово. Отличените винари получиха и грамоти.

Освен общински служители и съветници, на празника присъстваха и кметове и кметски наместници, медицински представители, пенсионери и граждани. Празника, макар и за малко, уважиха и ветеринарния лекар на община Болярово д-р Вълко Вълков, д-р Драгомир Димитров- директор на Регионална ветеринарно- медицинска служба- Ямбол, д- р Стоян Колев – началник отдел „Здравеопазване на животните” при Регионална ветеринарно-медицинска служба и колегата им д-р Танчев от същата служба.

  •