Начало » Новини » Новинa
Актуално
14 ФЕВРУАРИ – ДЕНЯТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

15 Февруари 2012

Таня Атанасова

Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато се започва резитбата на лозята Днес 14 февруари по традиция този празник бе отбелязан и в Голямо Крушево.

Както повелява традицията в празничния ден лозари се събраха и в съпровод на гайда отидоха да “зарежат” няколко пръчки при баш лозаря Иван Вълканов и да полеят корените на лозата с вино. Той е най-добрият стопанин, който се смята за късметлия. По време на неговото “царуване” да се роди обилен плод, си пожелаха всички.

Честит Трифон Зарезан! Да се роди много грозде, да има много вино и да сме живи и здрави да го пием по всякакви поводи! Пожелавам 12 месеца наздраве, 53 седмици с вино, 365 дни щастие и приятни изживявания!

Наздраве!!!, пожела кметският наместник Костадин Иванов.

В селото лозарите обиколиха почти всяка къща. Стопаните ги черпеха с вино от бъклица, като даваха първо на царя, а после и на останалите да отпият. Колкото вино остане се плисваше върху царя с думите: "Хайде нека е берекет. Да прелива през прагове".

След като обиколиха селото всички се събраха в кръчмата.

През тази година традиционният празник събра 60 участници в тържеството. На пищната трапеза се вдигаха безбройни наздравици с вино и кехлибарена ракия. Фолклорен поздрав и приятни емоции поднесе групата за автентичен фолклор при читалището. На свой ред ангелогласната Недялка Миразчийска направи няколко великолепни изпълнения Танците в кръчмата прераснаха в кръшни хора, които се извиха на площада.

После дойде и най-чаканата част от мъжете – дегустацията на вино с жури: Стоян Габеров, Костадин Атанасов, Димитър Атанасов и Недялка Стоянова. Журито класира на първо място виното на Пина Янева и тя бе обявена за богиня на виното. На второ място бе класиран производителят Костадин Попхристов, а на трето място Димитър Кирязов. На победителите бяха раздадени награди.

Лозето се реже и кипри като млада невеста. А дните се славят като Дионисиевите луди весели дни. Дионис е възпяван най-вече като покровител на виното- божествена напитка. През християнската епоха негов наследник става Св. Трифон Зарезан. Централно място в един от най-важните Дионисиеви празници – Антестериите, заема вторият ден, посветен на състезания по надпиване с новото вино. Тогава за младото вино се прави специален ритуал, изпълняван от деца, като целта на тази своеобразна инициация е новият елексир да достигне и надмине по качества отлежалото старо вино.

От Омировите поеми знаем за прочутото с гъстотата и аромата си тракийско вино: „А след това ми поднесе цели 12 амфори сладко чисто вино, божествено питие. А когато искаха да пият от това червено, сладко като мед вино, той напълваше една чаша от него, смесваше го с 12 пъти повече вода и от кратера се разнасяше приятно, божествено благоухание”.

На 14 февруари е дата на влюбените, които изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица. Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година от н.е. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност.

  •