Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПОРЕДНИ ЗАНЯТИЯ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРИТЕ В ОБЩИНАТА

15 Февруари 2012

Поредни занятия от обучението на пчеларите в общината

Лора Величкова

На 15 и 16 февруари 2012 година се проведоха поредните занятия от информационната дейност с пчеларите от ямболска област. Обучението на пчеларите е свързано с един проект, който сдружение „Пчеларско дружество АПИС”- град Ямбол защити пред Държавен фонд „Земеделие”и е по програмата „Развитие на селските райони”, разказа водещия обучението и председател на сдружението господин Георги Бодуров.

Тази информационна дейност се финансира както от държавата, така и от бюджета на Европейския съюз. В тези занятия в петте общини на ямболска област са включени около 120 пчелари и на тях се разискват най-актуалните въпроси и проблеми по развитието на пчеларството и на пчеларските технологии. Занятията, проведени на 15 и 16 февруари с пчеларите от боляровската група бяха свързани с разясняване на съвременните технологии за работа с пчелните семейства при различни системи кошери. Интересът на пчеларите беше голям. Един от най-старите пчелари в общината Анастас Василев постави основателни въпроси и даде предложение отпусканите субсидии да бъдат разпределяни по области.

Това е третото поред занятие проводено досега в общината ни. Предишното е било но тема” Производство но пчелни майки” и вече има издадена интересна брошура по темата с подробна информация и снимков материал, свързан с пчеларите от петте общини. Четвъртото занятие пък ще запознае пчеларите с устройството и работата на различни системи- термокошери, пластмасови, използваните в планинските и полепланинските райони.

Занятията ще приключат през май, но идеята на сдружението е такива занятия да има и в бъдеще. В срещите участват изявени пчелари от България и научни работници като инж. Михайлов, Илия Цонев, проф. Нейчев, проф. Цанков и др, които са полезни както в научно, така и в практическо отношение.

Всеки участник, земеделски производител, получава удостоверение,че е бил обучен в съответния брой часове(тук са 12). След теоретичната част, последва практическата. Този път пчеларите посетиха пчелина на Атанас Маджаров, който има една наистина добра развита пчеларска ферма и има какво да покаже и разкаже. Пчеларите от община Болярово бяха много удовлетворени от тези занятия и с нетърпение очакваха следващ

  •