Начало » Новини » Новинa
Актуално
ГОРСКИ ИНСПЕКТОРИ ЗАДЪРЖАХА КАРУЦА, НАТОВАРЕНА С ДЪРВЕСИНА КРАЙ МАМАРЧЕВО

19 Февруари 2012

Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите – Сливен при съвместна акция с РУ „Полиция” – гр. Елхово спират за проверка каруца, натоварена с дървесина. Действията се извършват при разклона за гр. Бургас и село Мамарчево, общ. Болярово, съобщиха от РПУ Елхово.

Служителите установяват, че дървата са незаконно добити. Задържани са каруцата, натоварена с 0,5 куб. м дърва за огрев, бензиномоторен трион и един кон.

На нарушителя е съставен констативен протокол и акт за установяване на административно нарушение по Закона за горите.

За да спестят някой лев, дребните купувачи на дърва за огрев по селата се превръщат в най-големия потребител на незаконна дървесина, признават от Регионалната дирекция по горите.От миналата година нелегалният дърводобив се счита за тежко престъпление.Наказва се не само изсичането, но и купуването и съхраняването на незаконна дървесина.Затова преди началото на отоплителния сезон наред с проверките в гората и по пътищата, мобилните горски стражи влязоха и в дворовете на хората.

За да е легална купената дървесина, тя трябва да е маркирана, а купувачът да разполага с платена фактура и електронен билет за превоз.В противен случай следва да бъде санкциониран, обясниха от дирекцията по горите. Глобите за съхраняване на незаконна дървесина са от 50 до 1000 лева, в зависимост от количеството.Може да се стигне и до конфискуване на дървата.

В проектонаредбата за добив на дървесина в горските територии е предвидено 50% от дървесината да се продава през стоковите борси, до които всеки би могъл да има достъп. Други 25% ще бъдат предлагани на местното население, а останалите 25% ще се отдават за добив на фирми с дългосрочни договори, което да им гарантира по-голяма стабилност и сигурност.

Таня Атанасова

  •