Начало » Новини » Новинa
Актуално
АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАЛАГА СТАНДАРТ

20 Февруари 2012

Изключително успешен проект и силна стартова година. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов определи дейността на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от съответното ведомство.

Земеделският министър не скри пристрастността си към организацията с уговорката, че това е не само защото е ветеринар, а заради отличната оценка на нейната работа. Еврокомисарят по земеделие дава Българската агенция за безопасност на храните за пример на останалите ни колеги, подчерта още министър Найденов. На тази оценка по думите му дължим и безпрецедентното решение на двете най-големи ловни организации в света в България да се ситуира световният референтен център за превенция и контрол на дивеча.

През тази година приоритет за агенцията ще бъде проверките на кухните в ресторантите и хотелите. Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, поясни министърът. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.

От своя страна, председателят на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов заяви: „Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация”. Те трябва да спазват хигиенните норми, подчерта още той. Акцентът ни през тази година ще бъде да продължим да налагаме стандартите на храните, добави Войнов.

Таня Атанасова

  •