Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЩЕ ПАЗАРУВАТ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ

20 Февруари 2012

Агенцията по безопасност на храните предлага детските градини да могат да пазаруват директно от производител, съобщиха от Агенцията.

Според директора на Агенцията д-р Йордан Войнов предложението се прави, за да се осигури по-качествена храна за децата.

В детските градини, за които отговарят общинските кметове, досега се делегира бюджет и разходът за храна е най-малък. Пречка се явява и Законът за обществените поръчки, тъй като се предпочита този, който даде най-ниска оферта. Искаме да бъдат променени нещата и да могат детските градини директно да пазаруват от производител, съответно - храните да бъдат качествени, и където има стандарт - да бъдат по стандарт. Най-важното е подрастващото поколение, децата, и те трябва да растат с качествена и безопасна храна”, обясни д-р Войнов.

Според новите правила за здравословно хранене, които бяха приети и обнародвани в Държавен вестник през август миналата година, децата в градините и яслите трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни.

От 15 септември пък в сила влязоха две наредби – едната на здравното министерство, в която е описано колко пъти на ден трябва да се хранят малчуганите, а другата – на Министерството на земеделието, където е посочено какво трябва да е качеството на храните.

Таня Атанасова

  •