Начало » Новини » Новинa
Актуално
БАБА МАРИЯ ОТ СИТОВО ОТПРАЗНУВА СТОТНИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН

22 Февруари 2012

Лора Величкова

На 22 февруари 2012 година баба Мария Лемберова, жителка на село Ситово отпразнува своя стотен рожден ден. Гости на празника й бяха общинският кмет Христо Христов, кметският наместник на селото Георги Георгиев, общинският съветник Петър Гурманов,журналисти от общинския вестник „Крайгранична искра“ и от кабелна телевизия „Странджа“. Разбира, на юбилея й присъстваха и най-близките й- двете дъщери,зет й и част от внуците. Останалите внуци и правнуци,които не бяха толкова близо я поздравиха с картички и по телефона.

Баба Мария посрещна гостите радостна,а после бодро духна свещичките на тортата си. Тя без проблеми изрецитира думите на една от многото народни песни, които знае и разказа по-запомнящите се моменти от живота си. Получи подаръци от всички – от близките си и специално от общинския кмет и кметския наместник. Кметът на общината Христо Христов прочете и връчи поздравителен адрес на столетничката.

Мария Стоянова Лемберова всъщност е родена в село Вълча поляна. Още в ранна възраст загубва баща си ,а преди това, при пожар семейството остава без къщата си. Майка й се омъжва повторно село Голям Дервент и всъщност Мария израства при втория си баща, а след време в това село се омъжва за Иван Лемберов и там отглежда двете си прекрасни дъщери- Елена и Султана. Едва след смъртта на съпруга си (починал на 96 години) баба Мария идва да живее в селото,където е омъжена дъщеря й Елена. От 8 години Мария е в селото на зет си Ситово и наистина се чувства добре сред чистия въздух на китното село.

Освен,че е отгледала две дъщери, баба Мария се радва на трима внука и една внучка и седем правнучки и един правнук. Внукът й Николай Тончев(син на дъщерята и зета, при които живее) е председател на Общински съвет Елхово. А единственият й правнук е управител на клон на банка в столицата. С всички тях баба Мария много се гордее и се радва,когато я посетят на село.Някои от тях идват често, дори Николай е председател на ловно-рибарската дружинка на Ситово.Той, както и останалите идват през уикендите,за да си починат в Ситово, да видят любимата си баба, да се съберат с роднините.

Здраве и още дълги години да ги радва пожелаха всички, уважили празника баба Мария. Ано ни събира още дълги години!

  •