Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ ОТ ОБЛАСТИТЕ ЯМБОЛ, СЛИВЕН И БУРГАС СЪЗДАДОХА АСОЦИАЦИЯ

27 Февруари 2012

Земеделски производители на зеленчуци и плодове от областите Бургас, Сливен и Ямбол създадоха своя асоциация.

Решението за обединението им в организация бе взето по време на кръгла маса за проблемите в отрасъла в югоизточния регион на България, организирана от Института за регионални стратегии – Бургас, представляван от Павел Маринов като инициатор на браншовото обединение.

Производителите се оплакаха, че е трудно всеки сам да отстоява правата и интересите си, тъй като липсва организация, която да ги представлява , а отрасълът е неконкуретноспособен по отношение на цени, опаковки и износ, съпоставен с чужди производители, които навлязоха на българския пазар.

Първаночалната идея – за създаване на регионална асоциация, прерастна в предложение производителите от Югоизточния регион да привлекат към идеята за създаване на подобни организации колегите си от всички региони на страната.Амбициозната цел е възраждането на отрасъла, планиране, логистика, експорт и национална стратегия за възстановяване на традициите в българското зеленчукопроизводство и овощарство.

Учредителите маркираха първите стъпки на новата организация: степенуване по приоритет на проблемите; съставяне на план за решаването им; създаване на организация за изпълнение на плана, определяне на партньорите и правилата на работа.

Те избраха ръководство на организацията – председател е Николай Недялков – агроном и дългогодишен производител от Бургас и Управителен съвет.В учредителните документи са посочени основните цели на асоциацията.

На първо място е съдействието за реализирането на всеки проект в помощ на производството на плодове и зеленчуци в посока запазване на традициите и стремеж към високи стандарти. Организацията ще популяризира модерните и екологично чисти технологии, ще създава партньорски отношения с централните и местни власти и ще работи за укрепване на международния престиж на българското производство на зеленчуци и плодове. Социалната интеграция на хората от бранша също е сред приоритетите.

„Обединението в нашия бранш трябваше да стане по-рано, но благодарение на инициативността на Института за регионални стратегии това вече е факт. Ние, които сме свързани със земеделското производство, знаем колко е необходимо да покажем на обединения европейски пазар качествата на българските плодове и зеленчуци, да върнем славата им на еталон за екологичност и вкус ”, заяви членът на новоизбрания УС Вежди Орманов.

Таня Атанасова

  •