Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНАТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХЛЯБ

27 Февруари 2012

Поради поскъпването на брашното, енергоносителите и т.н., цената на хляба ще продължи да расте и до новата реколта не се очертава движение в обратна посока,съобщиха от Асоциацията на хлебарите и сладкарите

Цената на хляба не е възможно да се корегира с темповете, с които се променя цената на дизела.В рамките на всяка седмица цената на дизела се покачва, а все още хлябът няма корекция. Това ще доведе до неминуеми фалити сред хлебопроизводителите, коментират от Асоциацията.

Дизелът е основното гориво за дистрибуция на всички хранителни стоки и най-вече на хляба като бързооборотна стока. Сред хлебопроизводителите вече се говори за паника в бранша, а не за притеснения, каза Мариана Кукушева председател на асоциациата.

Към момента 1 кг. Хляб Добруджа трябва да струва 1 лв., а потребителите го купуват с 40% по-скъпо. Освен цените на брашното, които скочиха със 100 процента от една година насам, горивата скочиха с близо 40 процента, другите суровини, които формират цената на хляба, скочиха с близо 20 процента. Така че всеки нормален човек, който разбира малко от математика, ще може да си направи сметката до каква степен това нещо се отразява върху цената на хляба", поясни тя.

Тъй като цената на горивата определят цената на производството на хляб, българският производител е в паника. Никой производител не може да определи какво става по-нататък.Всичко това води до презапасяване от суровини. При сегашната ситуация е невъзможно да се избегнат фалитите, коментира Мариана Кукушева.

Освен поскъпването на суровините, като проблем от асоциацията изтъкнаха и сивата икономика в бранша, която е над 60 процента.

Този процент е огромен и той оказва едно изкривяващо влияние върху логиката на пазара....Но пък за потребителя това е добре, защото тази сива икономика всъщност натиска цената на хляба надолу и не му позволява да поскъпне...Колкото и парадоксално да звучи, за потребителя е добре наличието на сива икономика, защото продуктът е по-евтин, коментират от асоциацията.

Заместник-министърът на земеделието Светла Боянова отказа да коментира цената на хляба, само уточни, че Комисията за защита на конкуренцията събира информация. Комисията все още не се е самосезирала за картелно споразумение между хлебопроизводителите за цената на хляба.

Произведеното количество пшеница у нас е 3.900 млн. тона, преходният остатък от реколта 2009 г. по данни на службата за зърното е 288 хиляди тона. Влезлите количества в страната са 24 255 тона, от които 21 000 са като пшеница, а останалите 3100 са под формата на брашно, информира Боянова.

Таня Атанасова

  •