Начало » Новини » Новинa
Актуално
С ПЕСНИ И ТАНЦИ СЛАВИМ СВОБОДАТА

7 Март 2012

Бинка Величкова

Трети март- дата, свята за всеки българин! Изминали са 134 години от онзи паметен ден, когато България „възкръсва” след близо пет века гнет и чуждо присъствие. Нашата свидна родна земя отново се зове свободна! От 1888 г. ежегодно тази дата се чества като начало на българската национална независимост.

На 2 март и жителите на град Болярово с почит и радостен трепет в душите отпразнуваха рождения ден на свободата. Честването започна с тържествено поднасяне на венци в знак на признателност и преклонение пред паметника на загиналите през войните герои. А именно: от общинското ръководство, от Общински съвет – Болярово, от СОУ „Д-р Петър Берон”, от целодневна детска градина „Здравец”, от клуба на пенсионерите- гр. Болярово, от Граничен полицейски участък и Полицейски участък- Болярово, както и от населението на града.

А после присъстващите се отправиха към салона на читалище „Възраждане 1912”, където мажоретен възвести началото на тържествената програма в чест на предстоящия празник.

След акордите на националния химн и емоционално обагреното встъпление на водещата София Минева с развълнуван глас към аудиторията се обърна кметът на общината Христо Христов, произнасяйки празнично слово. С присъствието си празника уважиха и заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят на общината Мария Чанева, председателят на Общински съвет- Болярово Атанас Дженков, кметове и кметски наместници.

Тъй като на 1 март се отбелязва деня на художествената самодейност, този своеобразен преглед бе посветен на нашия национален празник.Чрез своите песни и танци- израз на самороден талант, самодейците прославяха по неповторим начин отечеството и неговата извоювана в битките свобода.

Най- напред екнаха кръшните гласове на самодейките при народно читалище „Ана Маймункова 1894” с ръководител София Пачева. Волно и палаво си понесе тяхната песен „Дунаве, бели Дунаве...” Чудесно прозвучаха и другите три песни на групата. А интересните народни носии допълваха очарованието.

Малките самодейци от ОУ „Стефан Караджа” и тази година не пропуснаха да се изявят. Тяхната ароматна китка от лазарски песни и танци несъмнено впечатли публиката, ако се съди по аплодисментите, с които бяха изпратени тези очарователни момичета. Под ръководството на госпожа Мария Драганова те доказаха какво могат!

Изящно прозвуча и изпълнението на малката цигуларка Юлия Гърдева от същото училище. Технично, ала и с чувство свиреше тя, вглъбена в застиналия, изкристализирал върху нотните листи свят на музиката. А от струните се отронваха звуци и плавно преливаха в съзвучие...

Колоритна и даровита, групата за народно пеене при СОУ „Д-р Петър Берон”- град Болярово с ръководител Нели Христова веднага спечели симпатиите на публиката. Техните песни прозвучаха самоуверено, сладостно и закачливо. Нека пожелаем на пъстрата група момичета още много изяви на сцената, безброй успехи и награди! А песните на тяхната солистка Стоянка Гръкова бяха поднесени с непринудена грация и артистично присъствие. Даровита и емоционална по природа, русокосата чаровница подари на своите слушатели наистина сладостни мигове!

Красива и мелодична сюита от мегдански песни изпълни групата за автентичен фолклор при народно читалище „Светлина 1928”- с. Мамарчево с ръководител Стоянка Домусчиева. Изявата си мамарчевските самодейки посветиха в памет на дългогодишния читалищен секретар и тяхна ръководителка Желязка Йорданова.

Побързаха да излязат на сцената и песнопойките от новосформираната група при читалище „Никола Й. Вапцаров 1930” – села Попово с ръководител Стоянка Дживизова. Песните, поднесени от тях : „Индже през гора вървеше”,”Руска си вода налива и „Отиде Стоян надолу”, са добро начало на един явно прецизно подбиран репертоар. А и в пеенето има чудесен синхрон, много мелодика и автентичност. След успешния старт нека ни радват занапред с нови творчески изяви.

Фолклорните изпълнения на бодрите самодейки от пенсионерски клуб- Болярово, под умелото ръководство на талантливата Мара Христова, отново зарадваха всички свои почитатели. С обогатен репертоар и художествено изпълнение на песните достолепните дами ни поднесоха наистина приятни мигове!

Трябва да отбележим,че госпожа Мара Христова е ръководител ин а женската певческа група към читалището в Болярово. И тази година чаровните самодейки се включиха с радост в празничния концерт, доказвайки умело своето майсторство!

Овациите на публиката събраха многократно и многобройните изпълнители от детския танцов състав „Боляровче” с ръководител Румен Тодоров, хореограф от град Ямбол. Техните неотразими танцови превъплъщения грабнаха заслужено възторжените погледи на зрителите в залата!

С великолепна изява може да се похвали и мъжката певческа група към читалище „Възраждане 1912” – гр. Болярово с ръководител Мария Христова. Момчетата за пореден път блестящо и даровито се самодоказаха като самородни таланти!Мощните им гласове наистина взривиха залата, когато проехтя величествено песента „Прочу се Странджа планина”! Но и останалите две песни се отличаваха с неподправена мелодичност, с много лиризъм и топлота. А солистът на групата Петър Желязков за кой ли път умело подслади настроението на публиката с таланта си!

Жанрово разнообразие внесе с изпълненията си групата за шлагери при дома за възрастни в с. Воден. Задушевно и сърдечно прозвучаха популярни и обичани от много поколения българи песни.

Незабравимо ще остане представянето на самодейките при читалище „Стефан Караджа 1904” с ръководител Златка Тодорова. И груповото пеене, и индивидуалните изпълнения на Златка предизвикаха много възхищение. А солистът Атанас Тодоров- с прекрасния си глас и затрогващо изпълнените песни „Димитровата майчица” и „Стоян си нива ореше”- наистина просълзи от умиление публиката! Мигове, които никога не се забравят...

Гостуваха на боляровска сцена и самодейките при читалище „Просвета 1927”- с. Голямо Крушево. Тяхна ръководителка е новият читалищен секретар Недялка Меразчиева прозвучаха професионално, школувано и оригинално! Благодарим ти, Нели, за насладата, че те послушахме!

Накрая общинският кмет Х. Христов връчи грамоти и парични награди- както на певческите групи и танцовия състав, така и на индивидуалните изпълнители.

Наградният фонд (в размер на 750 лв.) е осигурен от общинското ръководство и бюджета на читалищата

Към общинския ни празник и богатата фолклорна програма проявиха интерес и от българското национално радио. Всички изпълнения бяха записани и на 4 март по програма „Христо Ботев” бяха пряко предавани – самите изпълнения и включване на живо на част от художествените ръководители на съставите. София Минева – началник отдел „Хуманитарни дейности и европрограми” разказа за читалищната дейност в общината и за самодейните състави. Участие в предаването взе и на кмета на общината Христо Христов и читалищният секретар на читалище „Възраждане 1912”- град Болярово госпожа Мария Христова.

Отшумя още един празник. Но остават следите от него в душите ни. И нека винаги бъде така- докато я има България!

  •