Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЧЕСТИТ 8 МАРТ!

8 Март 2012

Днес е 8 март - Международният ден на жените, честито на всички празнуващи! Историята на този празник започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

Отбелязването на 8 март започва като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието. Още в древността жената е водила борба за равнопоставеност в обществото. В древна Гърция Лизистрата обявила сексуална стачка на мъжете, за да се сложи край на войната. По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунгите "свобода, равенство, братство".

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американските жени са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март.

Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Празникът 8-ми март постепенно става част от културата на много страни през втората половина на XX век. С времето международния ден на жената губи политическата си окраска и става просто повод на мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. А ако зрелите господа не се сетят, то поне децата ще зарадват мама с цвете и собственоръчна изработена картичка.

Таня Атанасова

  •