Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ, МОМИЧЕТА! И НА 20, И НА 30 ПО ДВЕ...

9 Март 2012

Таня Атанасова

Един ден в годината е отреден само на жената- на майката, на съпругата, на любимата- 8 март. Поводът събра жените на Голямо Крушево на една красиво подредена трапеза, която направи празника специален.

Тържеството бе открито от председателя на читалище „Просвета” Тодорка Никова.

“Нека всеки ден в годината по нищо да не се различава от този. Бъдете живи и здрави и винаги усмихнати”, пожела Никова и подари цветя на всички присъстващи.

Баници, баклави, сладки и др.намериха място на трапезата. Освен кулинарните изкушения имаше стихове, песни, танци и вицове.

„Честит 8 март на всички дами, които празнуват! Бъдете винаги красиви и нежни, защото Вие сте това, което ни кара всяка сутрин да се събуждаме с мисълта, че има за какво да се живее! Не се страхувайте да бъдете смели и горди, да поемате рискове и винаги да се стремите към щастието! То е там някъде и само чака да бъде открито. А когато го намерите - ценете го, пазете го, наслаждавайте му се, грижете се за него и го чувствайте с всичките си сетива, както само вие си знаете! Приемете моите сърдечни пожелания по случай празника 8 март!, пожела кметският наместник Костадин Иванов.

Читалищната секретарка Недялка Меразчийска рецитира стихове, посветени на жената, майката и любимата.

Ех, момичета, и на двайсет и на трийсет по две.

Даже до смърт да обичаме, пак не падаме на колене!

Честит Осми март дами! Бъдете все така борбени и красиви. Нека усмивките Ви не чезнат нито за миг, а сърцата ви да са пълни с обич!, пожела на свой ред Миразчийска.

Жени,недейте нивга остарява!

Да бъдем като липовия цвят-

макар,че още в юли прецъфтява,

години пази своя аромат.

Ще се простим със свойта първа свежест,

но нека ароматите да съхраним

в усмивката си,в погледа си прежен

и в някой волен жест неповторим!

Тези стихове на Лиана Даскалова пък цитира бившата читалищна секретарка Недялка Стоянова. Тя е поетична натура и преди време бе написала химна на Голямо Крушево.

Обичайте и бъдете обичани! Радвайте се на малките неща в живота и не забравяйте винаги да вярвайте на женската си интуиция – тя никога няма да ви подведе.На всички ни е ясно, че заслужаваме повече от един специален празник в годината, затова си пожелаваме, всеки наш ден да бъде специален!, пожела Стоянова.

Групата за автентичен фолклор към читалището също изпълни няколко песни от репертоара си. Те пяха толкова завладяващо, че всички се присъединиха към тях. Последваха хора, ръченици, солови изпълнения чак до 4 часа след обяд.

Денят на жената не е официален празник в България, но от десетилетия сме свикнали да бъдем поздравявани.

Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата и обществена борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В Италия например 8 март се отбелязва с редица инициативи в защита на правата на жените.В страната 8 март е по-скоро ден на борба за равноправие на жените, отколкото повод за празнуване.

Освен че на жените се подарява символичното цвете мимоза, инициативите са насочени към това нежният пол да има по-голяма роля в обществото и да не бъде дискриминиран.

Женските организации провеждат публични кампании с призив за повече присъствие на жените особено в политиката. Акцентира се също върху борбата със семейното насилие, чиито жертви са най-често жените.

  •