Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПЕТЯ ЛУКАНОВА ГОРДОСТ ЗА ВОДЕН И БЪЛГАРИЯ

14 Март 2012

Състезателката по спортна стрелба Петя Луканова спечели квота за летните олимпийски игри в Лондон през лятото по време на Европейското първенство с пневматично оръжие във финландския град Хейнола.

В дисциплината пушка българката се класира на 12-о място с резултат 396 точки. Това беше достатъчно за нея да се пребори за четвъртата квота за България в спортната стрелба.

Луканова постигна отличен резултат в дисциплината 40 изстрела с пушка - 396 точки от 400 възможни, което й донесе квотата за игрите в Англия и 12-то място в крайното подреждане. Само един изстрел в осмицата отне заслужен медал на Петя от европейското. Според специалисти много е вероятно изстрелът в осмицата на нашенката да бил поради некачествен патрон. Само 1 точка не достигна на тракийкита за място сред осемте финалистки на еврошампионата. Тя започна с 98 точки, след това на два пъти записа по 99 т., а в заключителната си стрелба постигна 100 т.

Така, след съотборника си Антон Ризов, Луканова е поредната състезателка на „Тракия”, извоювала квота за олимпиадата в Лондон-2012. Тя стана четвъртият български участник в спортната стрелба, който ще се бори за олимпийско отличие, след като освен Ризов, визи за Лондон вече имат Мария Гроздева и Антоанета Бонева.

Петя поставя началото си на спортна стрелба през 1981 година в отбора на ЦСКА с кратко прекъсване през време на майчинството. Николай Лечев, който през 2009 г. поема националния отбор, отваря отново вратите за славата на Петя, която е избрана за спортист № 1 през 2010 г. на Велико Търново, където се установяват да живеят с Александър Луканов- съпруг и треньор и двете им деца: близнаците Манол и Камен.

Любопитното е, че още преди 2 години - през 2010 година, Петя за малко се размина с олимпийска квота на Световното първенство в Мюнхен, където се класира осма с още по-добър резултат – 398 точки.

Завършила е спортно училище в София. По- късно става майстор на спорта. В 11-ти и 12- ти клас две години поред е европейска шампионка за девойки с лични и отборни световни рекорди.

По майчина линия Петя е от воденския род Бангеви. Със спортните си успехи тя е гордост за Воден, затова кметът Елена Анева я поздравява:

„Като кметски наместник в село Воден с високо самочувствие поздравявам Петя за спортните успехи, защото тя е гордост за нас като излязла по майчина линия от воденскя род Бангеви. Пожелавам й успехи на Олимпиадата в Лондон през настоящата година” заявява Анева.

32-те квоти на България за Олимпиадата са в бокса, борбата, леката атлетика, художествената гимнастика, спортната гимнастика, кану- каяка, спортната стрелба, плуването, колоезденето и ветроходството.

Таня Атанасова

  •