Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДОБРИТЕ ХОРА ВСЪЩНОСТ НЕ УМИРАТ

14 Март 2012

Бинка Величкова

Изминаха две години от онази тъжна дата- втори март, когато внезапно напусна света на живите Димитър Стойков Желев. Тогавашният председател на Общинския съвет в Болярово не успя да се сбогува с всички, които го обичаха, ценяха и почитаха. Уви, смъртта всякога дебне с коварна усмивка и приближава с безшумни стъпки. Но дори когато успее да открадне рано и неуместно свиден за нас човек, тя едва ли има повод да тържествува. Защото нейната поредна жертва не е сред нас физически, но в мислите ни всякога присъства! Спомените са неоценимо богатство, което времето не може да заличи. А тяхната господарка остава вечността- за да ги съхранява и възвеличава...

Казват, че човек умира истински едва когато вече никой не си спомня и не говори за него. Но може ли да съществува забрава, когато става дума за добрите хора?! Абсурдно е дори да допуснем това! Твърде много дири са оставили в паметта на другите- и чрез думите, и с делата си! Така че хора като Митко Желев не могат да бъдат забравени!

Безграничната скръб в очите на старата му майка се излива всеки ден в пороя на сълзите й. Тиха печал струи от погледа на съпругата му... А дъщерите и внуците му винаги ще го носят в душите си- като свидна реликва и пример за подражание.

Кратките ни, но многобройни разговори с уважавания от мене господин Д. Желев засилваха доверието ми в този човек. Защото всякога изпълняваше даденото обещание. Беше от хората, които достойно поемат отговорност, а не се укриват от банални оправдания и нелепи извинения! Дали защото силните духом личности като него всякога са ме респектирали, но интуитивно усещах,че на такива хора може да се разчита! Достойният човек никога не предава доверието на другите в него. Навярно добре е осъзнавал това и той.

Ето, вече две години, откак не е между нас. Но спомените за него са все така живи, неизмеримо свидни, затрогващо искрени!.. Той остава сред нас- с незримото си, топло и осезателно присъствие на личност, която не може да бъде забравена!Защото добрите хора всъщност не умират...

  •