Начало » Новини » Новинa
Актуално
МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

14 Март 2012

Лора Величкова

На 13 март 2012 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ със съдействието на община Болярово организираха скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им. Измерването се проведе в залата над Клуб на пенсионера на ул. „Девети септември” № 19 от 13.00 до 16.30 часа. При тези измервания пенсионерите можаха да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.

Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.

В Болярово беше извършено измерване на костната плътност на 40 жители на общината от 13 до 14.30, а на живеещите в Дома за стари хора в с. Воден, измерването беше безплатно, за сметка на проекта в сградата на дома, от 11 до 12 часа.

  •