Начало » Новини » Новинa
Актуално
МОЩИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БЯХА ДАРЕНИ ОТ ВЕЛИЧКИЯ ЕПИСКОП СИОНИЙ

19 Март 2012

Днес се състоя церемонията по предаването на мощите на Свети Климент Охридски за бъдещия параклис в Националния исторически музей. Мощите на Свети Климент Охридски бяха дарени от Величкия епископ Сионий, съобщиха от министерството на културата.

Предаването на мощите се извършва, за да бъде построен параклис в двора на музея, в който постепенно да бъдат събрани мощите на Свети Седмочисленици, учениците на Кирил и Методий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България.

Мощи на другите светци се намират в съседни държави и по думите на Божидар Димитров събирането и излагането им в параклиса е осъществима цел. Параклисът ще бъде построен на място зад сградата на музея.

Там е бил един от параклисите на село Бояна. Божидар Димитров посочи, че за построяването ще разчита на дарения, като по думите му са необходими около 100-150 хиляди лева.

До построяването на параклиса мощите на Свети Климент Охридски ще бъдат изложени в музея. Величкият епископ Сионий заяви, че предава частиците с

чистото съзнание, че те ще бъдат положени за поклонение на верните християни и за едно свидетелство и единство за целокупния българския народ в Мизия, Тракия и Македония, Поморавието и Добруджа.

Таня Атанасова

  •