Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

20 Март 2012

Астрономическата пролет настъпи днес сутринта в 7 часа и 14 минути, съобщиха от Института по астрономия.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - са септември, октомври и ноември.През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т. нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна. Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на март, на 25-ти, в 3 часа през нощта ще преместим и часовниците си с един час напред.

Таня Атанасова

  •