Начало » Новини » Новинa
Актуално
8 АПРИЛ Е МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА РОМИТЕ

9 Април 2012

Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, приветства ромската общност по повод Международния ден на ромите, съобщиха от правителствения пресцентър.

Отговорността ни като общество и като част от Европейския съюз сега е по-голяма от всякога - ние трябва да дадем позитивен, практически насочен, устойчив принос за осъществяването на общоевропейска политика за интеграция на ромското население", пише в съобщението.

Цветанов припомня, че приемането на Националната стратегия на Република България за интегрирането на ромите 2012-2020 г. е "недвусмислен израз на политическата воля интеграцията да се случи". Той допълва, че това, което предстои, е неуморен труд, търсене на най-добрите решения за комплексно решаване на проблеми и преодоляване на предизвикателствата.

На 8 април ромите отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.За първи път денят е честван през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

Всъщност обаче е ден на ромите от Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г., когато е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На конгреса са приети също и флагът и химнът на ромите.

Таня Атанасова

  •