Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОБЩИНИТЕ ЩЕ ИЗГРАЖДАТ ДЕПА ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА КУЧЕТА

9 Април 2012

Ще бъде променен сега действащият Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 година – за новите предложения в текстовете ангажимент са поели депутатите, съобщи Мирослав Найденов.

С промяна на наредбата за приютите ще бъде дадена възможност на общините да изграждат депа за временно настаняване на кучета. Тази практика ще бъде десетки пъти по-евтина от изграждането на приюти, обясни Найденов.

Въпросните депа няма да са масивни и няма да има такива тежки изисквания към за тях, каквито са сега според закона критериите за изграждане на приют. Досега те направо граничеха с разбирането за „лукс” - отделни клетки за всяко куче, помещение за баня и т.н”, поясни още министърът

„Видя се, че законът не работи, преди всичко заради така наречения „надзор”, който позволява на хората да взимат кучетата и да се водят, че отговарят за тях, а след това да ги пускат отново на улицата. Имаше пример с една надзорничка, грижеща се 114 кучета, това не е сериозно”, каза Мирослав Найденов.

Според него трябва да се потърси съдействие и от здравното министерство по проблема с кучетата. Причината - само България концентрира над половината от случаите на заболели от кучешка тения в целия ЕС. „Затова ще поискам здравна оценка на ситуацията. Ако това наистина е така, тогава ще се консултираме с ЕК за пристъпване и към евтанизия”, закани се Мирослав Найденов.

Той предупреди хората, че решителните действия, които предстои да бъдат подети от властите, ще срещнат сериозна съпротива от страна на защитници на животните. Найденов очаква големи протести, жалби до Брюксел и всякакви опити да се подкопаят резултатите от мерките. „Готови сме да понесем негатива, това са непопулярни мерки, но са необходими”, допълни ресорният министър.

Таня Атанасова

  •