Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЕК ОДОБРИ СХЕМА ЗА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖЕНИЕ ПО ОВЦЕВЪДСТВО

9 Април 2012

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ за България „Помощ за участие в изложение по овцевъдство – Национален събор на овцевъдите”, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Бенефициенти на помощта са малки и средни предприятия в животновъдството, които развъждат племенни животни под селекционен контрол на Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска Млечна (НАРСПБМ). Помощта се предоставя посредством субсидирани услуги от НАРСПБМ и не може да включва директни плащания на парични суми към земеделските производители.

Схемата предвижда финансиране до 70% от таксата за участие на животно в изложение.

Достъп до помощта имат онези животновъди, които спазват развъдната програма, а тя изисква чистопородно развъждане на породата Синтетична популация Българска Млечна. Като изискване за участие в изложението е регистрираният земеделски производител да притежава зоотехнически сертификат или сертификат за произход, доказващ породната принадлежност на животните, независимо от това дали земеделският производител е член или не на НАРСПБМ.

Участието в изложенията по овцевъдство цели популяризиране постиженията и възможностите на овцете от породата Синтетична популация Българска Млечна, показване на достиженията в селекцията, обогатяване на знанията и засилване на контактите в рамките на мероприятията.

Таня Атанасова

  •