Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЕК: БЪЛГАРИЯ Е УСВОИЛА ОБЩО 22% ОТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ЗА СТРАНАТА СРЕДСТВА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

11 Април 2012

До края на февруари 2012 година България е усвоила общо 586 милиона евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските региони в страната. Това е официалната информация, получена от ЕК в отговор на паламентарното питане на евродепутатката от Групата на социалистите и демократите, съобщиха от кабинета й.

Поводът за отправения към Комисията въпрос е липсата на достатъчно информация от страна на българското земеделско министерство. Оказа се, че последната подадена статистика от страна на министър Найденов е невярна, тъй като той изнесе завишени цифри с повече от 300 милиона евро.

Според ЕК България е усвоила общо 22% от предвидените за страната средства, а не 31,7%. В своя отговор ЕК посочва, че при определени изпълнени условия, могат да се извършат плащания за около 251 милиона евро и чак след тях усвоените проценит ще нарастнат на 32%, а не както се твърди у нас 52,36.

В отговора до българската евродепутатка ЕК говори за потенциален риск от безвъзвратна загуба на средства по програмата за селските региони за края на 2011 година. /правило N+2, което предвиждане загуба на средства от европейските фондове при забавяне на усвояването им/. Комисията определя изпълнението на българската програма за развитие на селските региони като доста ниско и посочва риск от допълнителни бъдещи загуби на средства, предвидени за българия от Европейския земеделски фонд.

Таня Атанасова

  •