Начало » Новини » Новинa
Актуално
ТЕ ВЕЧЕ СА ГРАМОТНИ!

11 Април 2012

Бинка Величкова

Денят 5 април 2012 година беше изключително вълнуващ за първокласниците от СОУ „Д-р Петър Берон”- град Болярово. Толкова близък бе сякаш денят, когато за първи път прекрачиха за първи път училищния праг! А ето че вече са изучили всички букви и упорито четат.

Техният празник на буквите събра в класната стая родители, близки, учители. Първата им учителка- Мария Тодорова, ги обливаше с топлината на усмивката си и ги окуражаваше почти майчински.

Бодрост и закачливо настроение внесе музикалното встъпление – децата изпълниха артистично песента „Ало, ало, слънчице”. Последва декламирането на стихове; а следващата песничка подробно и оригинално обясняваше на слушателите предназначението на всяка буква. Впрочем децата представиха след това в стихотворна форма отделните букви от азбуката, а това подсили забавната атмосфера. Последва песен в прослава на буквите, след което всяко дете от класа изтегли листче с написаната гатанка , която трябваше да бъде прочетена о отгатната. Състоя се и символично изпращане на буквара, а после малките момичета и момчета с гордост извикаха в хор: „Ние вече сме грамотни!” Увериха ни в това и на дело. Литературно- музикалната им програма протече на фона на умело подбраната картинно- текстова презентация, подготвена от тяхната грижовна учителка.

Накрая директорът на училището Васил Гаджуров подари на всяко дете от класа първата читанка, от която тепърва ще научат нови и интересни неща. А освен това – и по една книжка с пъстри картинки и увлекателно съдържание. Несъмнено ще я прочете всеки сам, нали вече умеят да четат и пишат!

Да, всяка книга е вълшебен прозорец към света. Трябва просто да го отворят!А после безброй неща ще грабнат погледа им, за да препуснат неудържимо напред, понесени от крилете на своето детско въображение. Защото всички деца обичат да фантазират. Но нали точно това е част от магията на детството! Те ще пият от нейния извор с пълни шепи. Защото вече са грамотни.

  •