Начало » Новини » Новинa
Актуално
КОГАТО ПРИКАЗКИТЕ ОЖИВЯВАТ

11 Април 2012

Бинка Величкова

Омайният свят на книгите! Той покорява детското въображение, а после като добри вълшебници хубавите приказки, разкази, повести, новели, романи ни помагат в нашия житейски път- да отстояваме правдата и да вярваме в чудото на любовта...

Международният ден на детската книга, 2 април, се отбелязва в цял свят. Вече над 50 години този празник вдъхва в душите на децата любов към четенето. Освен това насочва вниманието на обществеността към факта колко важна е литературата за деца и юноши в битието на подрастващите. Тя формира в техния неукрепнал още детски светоглед така нужните нравствени ценности. Добродетели, които да ги превърнат в достойни творци на един по-съвършен свят- светът на бъдещето.

За втора поредна година Асоциацията на книгоиздателите подготвя празник , посветен на 2 април. Това е първото по-голямо събитие от кампанията „Походът на книгите” , която тече през целия месец април. Тя има за цел да повиши интереса към книгите и четенето сред младите хора.

Датата 2 април не е случайна. На този ден през 1805 година се ражда детският писател Ханс Кристиян Андерсен. Едва ли има дете, което да не познава приказния свят на неговите мъдри и пленително незабравими приказки! Вече две столетия те достигат и до малките български читатели.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „малка нобелова награда”. Оттогава през две години тя се връчва на най-добрия детски писател и най-талантливия художник на илюстрации в детски книги. Награждавани са: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров и др. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в почетния списък на Международния съвет на детската книга „Ханс Кристиян Андерсен” .

На 2 април 2012 г. децата от СОУ „Д-р Петър Берон”- град Болярово честваха по оригинален начин този празник. Организираният карнавал на литературните герои провокира въображението им. Те се подготвиха с радост и старание за предстоящото събитие. И ето че в двора на училището започна шествието от герои, излезли сякаш току- що от страниците на многоцветните детски книжки! Разнообразието беше наистина удивително! Най-активни се оказаха най-малките – първокласниците. Може би затова преобладаваха и героите от приказките. Няколко момиченца си бяха избрали костюм на Червената шапчица. Но тази карнавална пъстрота допълваха по артистичен начин : Феята на цветята, Малечко-Палечко, Зимната фея, Жената-котка, Снежанка, Пипи Дългото чорапче, Едноокият пират, Снежната кралица, Пепеляшка, Черният рицар, Морската нимфа, Спящата красавица, Разбойникът, Шехерезада, Есмералда, Дебелият готвач, Хитър Петър, Крали Марко, Феята на гъбките, Батман, Спайдърмен и други чудни герои от различни произведения за деца и юноши. Всеки от тях се представяше на публиката, а после всички потанцуваха и се повеселиха, очаквайки резултатите от класирането. Журито бе доста затруднено. И все пак бяха своевременно излъчени победителите.

Слънчевият пролетен ден, сполучливо подбраните костюми, игривата музика, отблясъците на усмивките върху детските лица- всичко това подсилваше великолепието на празника. И го превърна в преживяване, което дълго ще се помни. Та може ли да бъде забравен ден, в който приказките оживяват?!

  •