Начало » Новини » Новинa
Актуално
РУТИННА НОЩНА ПРОВЕРКА НА ЯЗОВИР “МАЛКО ШАРКОВО” СА ИЗВЪРШИЛИ ИНСПЕКТОРИ ОТ СЕКТОР «РИБАРСТВО И КОНТРОЛ»

12 Април 2012

Сребриста каракуда

Рутинна нощна проверка на язовир “Малко Шарково” са извършили инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Ямбол съвместно със служители на РДГ – Сливен, съобщиха от Изпълнителната агенция.

При обхода на водоема с моторна лодка, инспекторите отново са се натъкнали на заложени в язовира бракониерски хрилни мрежи /тип сетка/. Извадените от водата мрежи са 8 бр. с обща дължина 500 метра. Четири от тях са с 40 мм диаметър на окото, а останалите с 10 мм. Уловената в мрежите около 32 кг риба /сребриста каракуда, европейски сом и речен кефал/ е освободена и върната във водоема. Бракониерските мрежи са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Припомнме, че на в началото на април инспектори от сектор “Рибарство открити и извадени от вадата бракониерски хрилни мрежи – тип сетка с обща дължина 1000 метра. Уловената риба в тях около 30 кг. /каракуда/ бе освободена и върната във водоема. Мрежите бяха иззети и е беше съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител

Статистиката сочи, че от направените 26 хиляди проверки през 2011 г. е иззета над 126 хиляди метра бракониерска мрежа и са конфискувани десетки тонове нелегално уловена риба.

Въпреки тази статистика представителите на рибарските сдружения непрекъснато сигнализират за различни случаи на бракониерски улов, което налага промяна в работата на контролните звена, коментират експерти

Ръководството на агенцията възнамерява да засили и работата по ефективното събиране на глобите. През миналата година агенцията е наложила над 2 600 акта по установени административни нарушения и издадените наказателни постановления са почти толкова, като стойността на глобите надхвърлят половин милион лева.Влезлите в сила наказателни постановления са близо две хиляди, като наложените санкции са в размер на 300 хиляди лева.

  •