Начало » Новини » Новинa
Актуално
ВЕЛИКДЕН

16 Април 2012

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносиции, посетили гробаа. Иисус Христос се явява на Мария Магдаленаа и на апостолите.

Страстна седмица (наречена още Седмицата на страданията) е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик — Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден. Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява "Христос Воскресе" и се отговаря "Воистина воскресе". Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил портите адови, и с пеене на Канона на празника — Воскресения Ден, се влиза в храма за света литургия.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата за да бъдат здрави.

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция — в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. В Италия също имат вид козунак по същия повод — той може да изтрае цели 6 месеца.

Разпети петък или още Велики петък е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи.

В община Болярово във връзка с Великденските празници бяха отслужени няколко тържествени литургии.

На 13 април 2012г. - Разпети петък от 19 часа отец Димитър отслужи вечерна служба „Дванадесетте евангелия“ в храм «Свети Димитър»- град Болярово. Великденска литургия „Възкресение Христово“ беше отслужена на 14 срещу 15 април (от 23 часа). А на 15 април храм «Свети Димитър»- град Болярово отвори врати от 9 часа за всеки, желаещ да запали свещ и да се помоли.

Великденска служба на 15 април от 9 часа беше отслужена и в храм „ Св. Георги Победоносец“ в село Воден от отец Димитър. На 15 април 2012 г.(неделя) в храм „Успение на Пресвета Богородица” в село Мамарчево се отслужи тържествен водосвет от отец Николай и беше даден курбан за здраве и благополучие на населението.

  •