Начало » Новини » Новинa
Актуално
ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ОТ ГОЛЯМО КРУШЕВО Е ИЗМАМЕНА ПО ТЕЛЕФОНА СЪС СУМАТА ОТ 1850 ЛВ

16 Април 2012

.

Телефонни измами се извършват всеки ден в страната и въпреки предупрежденията, все се намират доверчиви хора - обикновено от селата, които се хващат на въдицата на мошениците и им дават всичките си спестявания.

Т.Д., на 76 г., от с. Голямо Крушево, община Болярово е измамена по телефона със сумата от 1850 лв., която възрастната жена предала на висок непознат мъж на видима възраст между 25 – 30 г.

Престъпникът се е представил като служебно лице. Той уведомил жената, че дъщеря й е убила дете при катастрофа и в момента е в ареста. За да я освободят са нужни пари. Престъпникът назовал и името на дъщеря й. В желанието си да помогне жената събрала всичките си спестявания и ги предала на престъпната група пред дома си. Обичайните схеми на измама са приложени същата вечер на почти всички самотни жени в селото.

Близо 10 милиона лева печелят на година телефонните измамници, сочи статистиката на МВР.Полицията съветва гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини.

В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица и особено - в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да позвъните на тел. 166.

Таня Атанасова

  •