Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПО ЛИНИЯ НА ПРСР И ДИРЕКТНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ЧАСТНИТЕ СТОПАНИ ОТ ОБЛАСТ ЯМБОЛ СА ПОЛУЧИЛИ НАД 100 МЛН. ЛВ.

28 Май 2012

Тъй като храната е жизненонеобходима за хората, инвестициите в аграрния сектор винаги ще имат възвращаемост”, коментира премиерът Бойко Борисов при откриването нов свинекомплекс и фуражно стопанство на „Геомекс инженеринг” ЕООД в Ямбол.

Министър-председателят посочи, че след срещите на най-високо правителствено равнище между България и Катар двете страни вече са готови да подпишат пет съвместни проекта за производство на мед, месо и други селскостопански продукти.

Обектите, открити от премиера днес, са изградени по Програмата за развитие на селските райони, чието прилагане Бойко Борисов определи като много резултатно. Половината от инвестираните над 6 млн. лв. са европейски средства. С тяхна помощ в модерния свинеразвъден център е внедрена модерна автоматична система за управление, контрол и постоянно следене на всички процеси.

Фуражното стопанство ще може да произвежда пълната гама от пълноценни фуражи за всички видове и категории прасета. Хранителните рецепти ще бъдат разработвани с помощта на специализирана компютърна програма. Предвидена е възможност за изготвяне на индивидуални рецепти и дажби с показатели и суровини, зададени от клиентите и съобразени с потребностите на отглежданите от тях животни. Във фирмата се отглеждат над 10 000 свине, 270 крави и 200 овце. Обработват се 17 000 дка земя.

Министър Найденов посочи, че това стопанство е модел на българска ферма от среден клас. По думите му, бъдещето е в създаването на подобни на него като се усвояват европейските средства.

Д-р Найденов съобщи, че по линия на Програмата за развитие на селските райони и директните плащания частните стопани от област Ямбол са получили над 100 млн. лв. Той отбеляза, че за периода 2014-2020 г. подпомагането ще бъде насочено много повече към сектор животновъдство. Министърът на земеделието и храните каза също, че се очаква одобрение от Брюксел за изплащането на 25 млн. лв. на животновъдите като компенсация за скъпите горива и фуражи.

Таня Атанасова

  •