Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОТ 2 ЮНИ СЕ ОТКРИВА РИБОЛОВНИЯТ СЕЗОН В СТРАНАТА

1 Юни 2012

От 2 юни 2012 г. се открива риболовният сезон в страната и многобройните любители риболовци могат да се отдадат на страстното си хоби, съобщиха от Агенцията по рибарство и аквакултури.

Периодът на забрана за риболова през пролетта, свързан с размножителния процес у рибите, макар и с разбиране, винаги се изживява болезнено от рибарите. Все пак тази мярка е заложена в законовите разпоредби и няма как да не се съобразяват с изискванията.

Нека припомним някои основни аспекти от Закона за рибарството и аквакултурите, касаещи любителския риболов, за да няма неприятни недоразумения със служители от Агенцията по рибарство, които са задължени да бдят за спазване на правилата и вероятно ще проведат проверки по водоемите.

За да се упражнява любителски риболов по водоемите в страната, е нужно притежаването на билет, който своевременно да се предоставя на контролните органи при поискване. Разрешава се риболов с една въдица с до две куки на нея по реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата.

По язовирите може да се ползват до три въдици с монтирани на тях до две куки. Максимално допустимият дневен улов е до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки или до 3 кг от всички останали видове с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.

Таня Атанасова

  •