Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПАМЕТЕН ЗНАК НА ДОБРОТВОРСТВО И ПРИЗНАТЕЛНОСТ

11 Юни 2012

Паметен знак на добротворство и признателност

Бинка Величкова

В многолюден и пъстър празник се превърна за жителите и гостите на село Камен връх, община Болярово, денят 10 юни 2012 година. Към обновения църковен храм „Свети Атанасий” се стичаха хора и цареше празнично оживление. А там, сред декоративните цветни лехи, белееше отдалече внушителна чешма, чиито струи разпръскваха ледена свежест в горещия летен ден. Особеното е,че върху фасадата на тази новопостроена чешма е вградена мемориална плоча с изписаните имена на загиналите през войните (от 1912 до 1918 г.) бойци от селото.

Чешмата е дар от Величко Стоянов Христов, роден в това селце, който сега живее и работи в град Бургас. Усмихнат, любезен, от очите му лъха сърдечност и доброта. Благодушен и ведър човек, който заедно с кметския наместник на селото Иванка Хамбарлиева радушно посрещане и здрависваше прииждащите хора. Защото предстоеше тържественото откриване на този красив символ на щедрост и незабрава.

След лирическото встъпление на водещата- София Минева, слово произнесе домакинята на празника- кметският наместник госпожа Хамбарлиева и призова с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на героите. Дарението е посветено на 100- годишнината от Балканската война(1912 г.) С приветствени думи към присъстващите се обърна и кметът на община и кметът на община Болярово Христо Христов. Той благодари и на дарителя, и на изпълнителите на този прекрасен обект.

В отговор на тези сърдечни думи дарителят Величко Христов също произнесе свое обръщение. Освен това поднесе дар на общинския кмет – настолен кристален часовник. С ръчни часовници дари ръководителя на строежа, както и работниците, съградили красивата бяла чешма. Тя бе тържествено открита именно от дарителя, общинския и местния кмет.

Освещаването извърши отец Никола, а венец и много цветя бяха поднесени пред новооткритата светиня. Стиснала своите карамфили в ръка, с трепет ги постави и една 92 годишна жена, придружена от свои близки.

А после на мегдана дълго се виеше кръшно хоро, не стихваха песните на Йорданка Ялъмова и други чудесни народни изпълнителки от град Бургас.

Като вода изтича времето. Но остава съграденото с любов- като знак за вечност и незабрава, родолюбие и прослава... Нека всякога има хора с големи сърца и души, извисени над еснафското, преходното като Величко Христов!

  •