Начало » Новини » Новинa
Актуално
И ЛЯТОТО КРИЕ ОПАСНОСТИ

13 Юни 2012

Бинка Величкова

Любимият сезон на децата – лятото, има и своите рискове. Къпането в неохраняеми водни басейни съвсем не е безопасно понякога.

Ето защо по линия на БЧК- гр. Ямбол бе организирана полезна за учениците среща. В СОУ „Д-р Петър Берон” представителките но Областен съвет на БЧК Добриела Праматарова и Гергана Георгиева пристигнаха с цел да разяснят колко опасни могат да бъдат винаги необмислените водни приключения.

Под формата на презентация под наслов „Водоспасителен минимум” г-жа Праматарова беше систематизирала факторите, оказващи влияние върху нежелателния изход понякога. На срещата присъстваха също и г-жа София Минева, представител на Общинския съвет на БЧК- Болярово. А училищния лекар Янко Анев се включваше уместно в разясняването на някои ситуации, съдържащи се в презентацията. Постепенно тя се превърна в оживена беседа между учениците и гостенката ни. Акцентувано бе върху всички възлови теми: плуване и скокове в непознати води; къпане след употреба на алкохол, както и след хранене; умората, изтощението и студената вода като опасни фактори; течения и водовъртежи; тинесто дъно, водорасли и напоителни канали, в които понякога се къпят децата; плавателни съдове и надуваеми предмети и т.н.

Дъвченето на дъвка също е опасен навик при къпане. Нейното попадане в дихателните пътища може да причини задушаване и смърт. Препоръчително е да се плува в група, за да може да се окаже помощ. Твърде опасни са и така наречените мускулни крампи (схващания). В такива случаи мускулът се масажира, крайникът се свива и разпуска – методи, които помагат за възстановяването му.

Накрая беше припомнена и флаповата сигнализация: зеленото знаме, че къпането е разрешено, жълтото- че е разрешено, но с повишено внимание, а червеното- че къпането е забранено.

  •