Начало » Новини » Новинa
Актуално
Бялата магия на „Белянката“

27 Август 2012

Бялата магия на „Белянката"

Бинка Величкова

Дори непосилната лятна жега не спря желаещите да се озоват в красивата местност „Белянката" край село Иглика, община Болярово. Там за пети пореден път  на 25 август 2012 г. се проведе общински събор, организиран от административното ръководство начело с кмета Христо Христов и църковното настоятелство на параклиса "Успение Богородично", издигнат от родолюбивия българин Димитър Терзиев в памет на родителите му.

В слънчевото утро елегантният бай Димитър Американеца (както го наричат хората тук) любезно посрещаше гостите си, подпомаган от дъщеря си и нейния съпруг.

Камбанен звън възвести пристигането на сливенския митрополит Йоаникий в параклиса. Негово високопреосвещенство отслужи водосвет, а после бе осветена и новата камбана, извисяваща се в китния двор на параклиса.

По две книги получиха като дар от владиката всички присъстващи- „Пътеводител за царството небесно" и  „Въпроси при изповед на православни християни". И благи, мъдри думи.

А след това 18 ентусиазирани и опитни стрелци премериха майсторството си в състезанието по спортна стрелба, организирано от кметство Ситово, с помощта на  ЛРС „Старанджа" и с дарителската подкрепа на господин Тончо Георгиев. Пръв се класира Илиян Костов, следван от Венцислав Великов, а третото място зае Георги Жейнов.

Край ледените струи на чешмата в красивия кът за отдих поседнаха всички гости. Прекрасната природа предразполагаше към омиротворение в душите, а за веселото настроение се грижеше оркестър „Яница"- град Елхово.

Кметският наместник на селата Ситово и Иглика. В ролята си на другия домакин, се грижеше също да бъдат доволни и щастливи хората, уважили събора. Сред официалните гости бяха: общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, председателят на Общински съвет- Болярово Атанас Дженков, кметове, кметски наместници и общински съветници. И се заредиха музикални поздрави. И после пръв поведе кръшното хоро с гиздави стъпки и гъвкави движения общинският кмет Х. Христов. За да потече като пенлив поток веселбата...

Подпомогнали реализирането на събора са община Болярово, местното кметство, Димитър Терзиев(съорганизатори), както и спонсорите: Тончо Георгиев, Станка Табурова, Михаил Арачиев, Тончо Тончев, Димо Димов, Стоян Стоянов.

И занапред ще огласят песни и мелодии „Белянката"! Защото като бяла магия за любов омагьосва душата на всеки, който поне веднъж е дошъл да се повесели тук. За да се връща отново, опиянен от родолюбие и красота.. 

  •