Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празник многолюден, сладкогласен и прекрасен

27 Август 2012

Празник многолюден, сладкогласен и прекрасен

 

Бинка Величкова

Стотици хора се стекоха към село Голямо Крушево, община Болярово на 25 август 2012 г., водени от всеобщото желание да погостуват и на воля да се повеселят  по време на традиционния ежегоден събор. Той всякога е бил вълнуващ празник, където има какво да се види и чуе.

Усмихнатият кметски наместник Костадин Иванов с ведър и дружелюбен тон здрависваше гостите си, сред които и официални лица: общинският кмет Христо Христов и заместничката му Нина Терзиева, секретарят на община Болярово Мария  Чанева, както и Мария Христова- секретар на боляровското читалище „Възраждане- 1912 г."

Тръгнали някога от родното Голямо Крушево, множество бивши негови  жители  днес  отново се бяха завърнали, за да отпият глътка жива вода от непресъхващия извор на обичта към незабравимия бащин дом.

Колоритна, емоционално наситена музикална програма зарадва събраните на селския площад празнуващи хора.

Водещата- читалищният секретар Недялка Меразчиева, запозна присъстващите с историята на местното читалище „Просвета- 1927 г."  Негов основател е бил Христо Милев. През годините е развивало богата културно-просветна дейност, съхранява и до днес местните традиции, родолюбиво ги обогатява и пресъздава. Доказателство за това бяха многобройните изпълнения на женската певческа група за автентичен фолклор към читалището. Под акомпанимента на даровития акордеонист и народен певец Димитър Рекалов (от местен произход) гласовитите крушевски  песнопойки се представиха блестящо и зарадваха публиката- с богат репертоар, а и с чудесно сценично певческо присъствие! Затова и порои от хубави думи за тях съдържаха последвалите обръщения на общинския кмет Христо Христов и кметският наместник Костадин Иванов.

Горещо бе аплодирана и младата Камелия Димитрова-също местен талант, чиито мелодични народни песни прозвучаха завладяващо. Продължение на празничната атмосфера внесе оркестър „Странджанско настроение" - гр. Бургас с ръководител  Димо Димов. Приятният  тембър на солистката Светлана Генева, отличният музикален синхрон  на оркестрантите- всичко това не можеше да остави  равнодушна публиката! А на фона на странджанския химн „Ясен месец щом изгрее" пъстроцветни празнични илюминации озариха нощното небе. Заслугата за това принадлежеше на Георги Желев.

До късно се виеше хоро след хоро и никой не мислеше сякаш за отмора и сън! Та нали на празник като този не всякога можем да се порадваме и насладим!

Множество дарители, предимно от селото и региона, подпомогнаха с готовност реализирането на поредния крушевски събор. Да, благодарност и признателност заслужава тази тяхна щедрост!

А прекрасният празник дълго ще се помни!.. 

  •