Начало » Новини » Новинa
Актуално
Пътуване по стъпките на миналото

11 Декември 2012

Пътуване по стъпките на миналото

 

Бинка Величкова

 

  Навярно хората от Мамарчево ще помнят дълго това своеобразно пътуване по маршрута на миналото. На 27 октомври 2012 година 50-те пътници от селото потеглят в 4,00 ч. с автобус на фирма „Дичони" към република Гърция- село Хаджилар (чието сегашно име е Проскинитес. Намира се в община Мароне, а областен център е град Гюмюрджина (днес-Комотини). Някои от пътниците, които имат близки  в град Александруполис, слизат там, за да ги посетят. Останалите продължават пътя си и са радушно посрещнати от гръцките домакини. Престоят е четири-пет часа. Отварят им църквата, разглеждат с интерес селището. Хората са наследници на тракийци. Някои от по-старите още говорят български език.

  През 1921-1923 година са дошли изселници от Беломорска  Тракия. Построени са 99 къщи- така наречените „шаронки". Те закономерно носят името на комисаря по емиграцията Рене Шарон, назначен от Обществото на народите, за да осигури жилища, земеделски инвентар и добитък на българските граждани. Названието „шаронски къщи" е израз на своеобразната благодарност на тези хора към френския комисар.

  Селото, посетено от мамарчевската група, е на 5 километра от морето, а този добросъседски излет до Гърция съвпада със сезона на маслините. Любезните домакини им дават и зелени лаврови клонки за спомен, и листа от дафинови дръвчета- за подправка.

  Следва разходка из големия и шумен град Александруполис в рамките на следобеда, а привечер екскурзиантите потеглят обратно към България.

  Инициативата за това посещение е на кметството, както и на местното читалище „Светлина". Реализира се с благородното съдействие на общинското ръководство и лично на г-н Христо Христов.

  Жителите на село Мамарчево всякога са били дейни натури, хора с културни интереси и родолюбив дух. Когато ми разказваше за това удивително пътуване, в очите на местния кмет Марчо Добрев светеше задоволство, примесено с чувство за изпълнен дълг- към паметта на онези някогашни изселници, белязали с  личните си съдби драматичната одисея на миналото. И неволно си спомних старогръцката сентенция : „Който обръща мъдър поглед към миналото, умее да управлява настоящето и да подготвя бъдещето." 

  •