Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празник на майчинството и признателността

23 Януари 2013

Празник на майчинството и признателността

 

Бинка Величкова

 

Бабинден- с това наименование фигурира в празничния календар на българите денят на родилната помощ. Ежегодно на 21 януари  той се чества подобаващо от всички жени, познали болките и радостите на майчинството. Ден, в който изразяват своята признателност към хората, довели чрез професионалния си опит техните рожби на този свят.

Интересни обреди и ритуали съпътстват  стародавния обичай, за да бъде изразена най-добре почитта към „бабата"- сърцата, опитна и чевръста жена, помагаща на родилките някога. Днес нейните функции се поемат от хората в бяло. Но признателността не секва...

Възрастните  дами от пенсионерския клуб в Болярово се събраха в ресторант „Странджа", за да отпразнуват заедно Бабинден. Те бяха приветствани от своя председател на клуба Костадин Стоилов, както и от заместник-кмета на общината Нина Терзиева. За музикалния декор в залата  освен диджеят, се грижеше и темпераментният  акордеонист Николай Караджов. С шеги, песни и танци бе наситена атмосферата, с игриво настроение и много емоции.

Друго тържество се вихреше в ресторант „Казино". Съорганизатори бяха НЧ „Възраждане 1912 г."  и общинското административно ръководство. Открито от София Минева, празненството продължи с поздравление от чаровната Нина Терзиева, заместник-кмет на община Болярово.

Истинска радост за мене беше присъствието ми сред тези толкова забавни и сладкодумни жени! Бях подготвила китка от стихове, създадени специално за празника, и това бе моят поздрав към тях.

С шеговити възгласи беше съпроводено връчването на множество номинации, подготвени от комисия в състав: председател- Нина Терзиева и членове- Веска Христова и Гинчо Шумов. За най-млада баба бе обявена  Жана Милева- с родено наскоро внуче, а за баба с най-големи внуци- Пенка Палова. Призът за най-усмихната баба бе спечелен от веселата и очарователна Йовка Дженкова, а за най-елегантна баба бе призната Гергана Симеонова. Грамотата за най-сексапилна баба журито присъди на София Минева, а за най-взискателна баба на Мария Чанева, секретар на общината. За баба- най-изявена купонджийка бе връчена грамота на Мария Янчева, а като най-отзивчива баба бе призната Иванка Ончева. Славата на най-грижовна баба си спечели Желязка Кижева, на най-чевръста баба- Гинка Михалева. А за най „апетитна" баба единодушно бе призната Жечка Стоянова. Като най-щедра баба журито бе определило  Атанаска Станчева, като най- сладкогласна баба- Мара Христова. За най- поетична баба бе номинирана авторката на този медиен материал- Б. Величкова.

Със завидно актьорско майсторство представиха ритуала „Бабуване" Валентина Янева(„бабата") и Димитринка Кирова(„булката, добила дете"). А главният редактор на вестника Лора Величкова влезе в ролята на по-младата снаха, на която след време също предстои да стане майка. Сувенири  от организаторите получиха като подаръци  изигралите  обичая.

С красива и сочна торта почерпи всички участнички в тържеството Валентина Янева, сътворена от нея специално за случая.

А бутилка шампанско бе наградата, спечелена от София Минева за най-издържлива баба на дансинга. Танците се сменяха, ритъмът преливаше в различни жанрове, но състезателките бяха неуморими. И все пак най-.добрата заслужено спечели! До късния празничен следобед не секваха хората, песните и забавните конкурси в този ден. А следобед в ресторант „Странджа" отпразнуваха деня и други млади жени от Болярово.

Повеселиха се до насита и жените в много други населени места на община Болярово: Стефан Караджово, Мамарчево, Воден, Голямо Крушево, Попово, Дъбово, Странджа и др.

В село Стефан Караджово, под умелата организация на читалище „ Стефан Караджа", съвместно с пенсионерския клуб,   по-голямата част от жените на селото се събраха в ресторанта. Поздравления получиха от кмета на селото Тодор Куртев, председателя на пенсионерския клуб Георги Тодоров, а Златка Тодорова разказа за обичая от  началото до днес.

С пресъздаването на обичая започна празника и в село Мамарчево. Там жените посрещнаха с народни носии и пита и дариха доктор Ганева. И се веселиха до късния следобед, като организацията на тържеството бе на читалище „Светлина".

А в село Воден  празничното  честване на Бабинден бе организирано от кметския наместник Елена Анева. Празникът  за  събралите се около 50 жени  в залата за ритуали към читалището започна с пресъздаване  на обичая-  измиване ръцете на акушерката Димитрина Кюркчиева . От бакърче  с вода, в която имаше потопена китка, свита от здравец и босилек, й поля Калина Ковачева. Акушерката   поръси всички  жени с китката, наричайки "Колкото капки ,толкова  здраве ". Поднасяйки и скромен дар, жените пожелаха на нея и останалите здравни специалисти:

"Огнище да топли ръцете ви,

вино да топли сърцата ви,

обич да топли душата ви

и  Бог да закриля делата ви ."

Връчен бе подарък и на най-младата родилка Ефка Андонова с пожелание : "Да сте червени като розата ,да се гоите като просото, да се роите като кошерът".

Празникът продължи с богата трапеза ,много  смях и веселие ,за което допринесоха  вицовете,авторските стихове , музиката .

Читалищният секретар на НЧ «Просвета» в село Голямо Крушево Недялка Меразчиева направи незабравим празника за жените в селото. Те бяха поздравени от кметския наместник Костадин Иванов, както и от самата нея. Също пресъздадоха обичая, имаха и художествена програма- с музикални изпълнения присъстващите в ритуалната зала към читалището бяха поздравени от певческата група за автентичен фолклор към читалището, както и от индивидуални изпълнители.

Празникът бе отбелязан, макар и скромно,  дори  в малки населени места като село Странджа.

Отшумя за поредна година Бабинден. Но той ще се повтаря всякога. Защото все така ще го тачат жените: майки, баби и прабаби. С благодарност в душите- както към онези, които са им помогнали в миговете на върховното женско изпитание, така и към съдбата, дарила ги с най-голямото богатство: да оставят на света свое продължение!

 

  •