Начало » Новини » Новинa
Актуално
Народните представители Атанас Мерджанов и Петър Димитров посетиха община Болярово

24 Януари 2013

Народните представители Атанас Мерджанов и Петър Димитров посетиха община Болярово

 

Лора Величкова

 

 На 23 януари 2012 година от 15.30 часа народните представители от „Коалиция за България" Атанас Мерджанов(от Ямболски избирателен регион) и Петър Димитров (Добрички избирателен регион) посетиха община Болярово. На срещата им с обществеността присъстваха кметът Христо Христов, председателят на Общински съвет-Болярово и Общинския партиен съвет Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят на общината Мария Чанева, кметове и кметски наместници, общински съветници, служители на общинската администрация и много други жители на цялата община.

  Основният повод за срещата , сподели Атанас Мерджанов, е предстоящият национален референдум. Именно „Коалиция за България"  успя да събере необходимите подписи на гражданите на Република България, за да стане факт предстоящият на 27 януари 2013 година референдум. Много неясноти има във връзка със строежа на площадката на АЕЦ „Белене", каза още Мерджанов и техен дълг е да обяснят на техните избиратели, а и на цялата общественост всички интересуващи ги подробности- има ли опасност, какво ще се случи и в двата случая след референдума и мн. други.

   Атанас Мерджанов даде думата на Петър Димитров- бивш министър на икономиката и енергетиката и настоящ народен представител. Чрез подробна презентация П. Димитров обясни като специалист, че реална опасност  от аварии на бъдещата атомна електроцентрала няма. Всички спекулации около това трябва да спрат, бе категоричен той. Мястото е от години проучвано и има всички разрешения и спазени изисквания- не биха били дадени, ако има и минимална опасност. Дори реакторът е определен от специалисти като най-безопасен в света. Освен това, сподели той, след изтичането на срокът на двата реактор на АЕЦ „Козлодуй" ще има недостиг на наша електроенергия и ще се принудим да купуваме, а нима тогава цената на тока няма да се промени? Излишно е да се споменава и за закритите работни места в последните години и явният спад на много показатели- в икономиката на страната ни и във всеки един ресор, включително и по усвояване на европейски средства- чрез графики, показани от ексминистъра присъстващите видяха колко назад по много показатели е страната ни.

  Друг тревожен въпрос е този на самата бюлетина. И в двата случая- и на положителен и на отрицателен вот, не става ясно бъдещето на ядрената енергетика и ще има ли такова. Никъде не се говори,че площадката е Белене. Дори и народът да каже „да"- сегашните управляващи може да решат да строят нов реактор в Козлодуй. А при отговор „не"- ще има ли шанс за ядрената ни енергетика изобщо в бъдеще? Единственият вариант за това навярно са изборите, в които изходът да не е мнозинство на сегашните управляващи, обобщи Петър Димитров и заяви: „ БСП е политическата сила,която поема категоричният ангажимент при положителен резултат от референдума да реализира АЕЦ „Белене"!"

  При толкова сериозен поет ангажимент, наш дълг като граждани е да гласуваме  на 27 януари. С „ДА", ако искаме бъдеще за ядрената ни енергетика и по-нормални цени на тока. Но каквото и да е решението ви, аз лично призовавам всеки да отиде и да даде своя глас- нека не са напразно дадени средствата от държавния бюджет този референдум да стане факт- гласът на всеки един е важен! 

  •