Начало » Новини » Новинa
Актуално
Трифон Зарезан в Болярово

15 Февруари 2013

Трифон Зарезан в Болярово

 

Лора Величкова

 

По православния календар 14 февруари - Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите , соколарите и кръчмарите. Корените му са още от древни времена, когато българските земи били обитавани от траките. Повече от всички богове тогава са почитали бог Дионис- богът на виното и лозята. Предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството.

Този празник е в чест на християнския светец Трифон, който е бил екзекутиран в Никея през 250 година. Според легендата в деня на наказанието лозовите масиви били нападнати от насекоми и земеделските производители призовали светеца на помощ.

На този ден мъжете отиват на лозето, прекръстват се, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал са нарича „зарязвяне".

И тази година в  Болярово беше отбелязан подобаващо празника на 14 февруари 2013 г. В 11.00  празнично хоро в центъра на града даде начало на честването. След това  общинският кмет, заедно със заместник-председателя на Общинския съвет и мъжете от общинската администрация „зарязаха" ритуално лозята. Жельо Желев, главен експерт „Икономически дейности" (агроном по образование) разясни на присъстващите разликата във видовете резитба. Това се случи в лозовия масив край Болярово, собственост на „Витис Агро" ЕООД- със седалище в град Болярово. От сорта грозде там се произвежда едно от най-хубавите вина в Ямбол- каберне савиньон.

Общинският кмет, а след него и Жельо Желев, след ритуалното „зарязване" и поливане с вино, пожелаха берекет и плодородие, а след тях и всеки един от общинските служители и присъстващите граждани повтори ритуала. Христов пожела на служителите си да обединят двата празника ( на 14 февруари католиците празнуват Свети Валентин- деня на влюбените) в сърцата и душите си и да са винаги здрави, усмихнати, обичани и щастливи!

След това честването продължи на хижата край село Стефан Караджово. Там отново общинският кмет поздрави всички присъстващи, благодари на заелите се с чудесната организация под негово ръководство и даде началото на конкурса, в който  и тази година се състезаваха най-добрите винари. Дегустирани бяха два вида вина- светли(бяло и розе) и тъмни(червени и черни)  на някои от лозарите, предложили от собственото си производство. Компетентната комисия в с председател Жельо Желев определи най-качествените и добри вина.

Първа награда за производител на бяло вино взе  Киро Киров, а втори при светлите вина  стана Георги Христов. Поощрителната награда в тази категория беше за Трифон Милчев. При тъмните вина се отличи като най-добро вино, това на Илия Николов (домакин на община Болярово), втората награда беше за Иван Апостолов , а третата отново заслужено бе присъдена на Илия Николов. Поощрителната награда в тази категория отиде при Иван Стоянов (кметски наместник на село Шарково).

Тази година присъстващите определиха и две нови номинации- за „Най-добър дегустатор", която отиде при кметския наместник на село Голямо Крушево Костадин Иванов и за „Най-добър консуматор", заслужена от Борис Гръков.

Организацията на мероприятието беше на община Болярово, съвместно с читалище „Възраждане 1912" , а наградите  бяха осигурени от читалище"Възраждане 1912"- град Болярово. Отличените винари получиха грамоти и подаръци.

С много настроение, песни и танци продължи честването на празника на виното  и любовта. На него присъстваха общински съветници, кметове и кметски наместници, служители на общинската администрация и гости. За доброто настроение се грижеха музикантите Илия Георгиев и Йордан  Илиев.  

  •