Начало » Новини » Новинa
Актуално
Оперативка на общинския кмет Христо Христов с кметове и кметски наместници от населените места на общината

26 Февруари 2013

Оперативка на общинския кмет Христо Христов с кметове и кметски наместници от населените места на общината

 

Лора Величкова

 

  На 26 февруари 2013 година от 12 часа се състоя месечната оперативка на кмета на община Болярово Христо Христов с колегите му кметове и кметски наместници от населените маста на територията на общината. На оперативката присъстваха заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева и други специалисти от общинската администрация.

   Христо Христов сподели с присъстващите,че въпреки напрегнатата ситуация в страната, местната власт трябва да продължи работата си, а тя никак няма да е малко през предстоящия месец, а и изцяло през годината.

  Мария Янчева, началник на отдел „Бюджет и ФСД"  разясни на кметовете и кметските наместници,че от началото на март стартира новата програма в „Местни данъци и такси". Новото през тази година е,че отчитането на събраните пари става изцяло в ДСК, като копие от вносната бележка се носи в счетоводството на общината. В селата Мамарчево, Попово, Стефан Караджово и Голямо Крушево внасянето на събраните средства може да става и директно чрез системата. Важно за населението е да знае,че ако внасянето на местните данъци стане до 30 април 2013 година, могат да използват 5 % намаление.

    След нея отново кметът на общината продължи с основните точки по дневния ред. Той осведоми колегите си,че вече има предоставен на всеки от тях график за провеждане на срещи с във всички населени места. Те ще протекат в периода 12-26 март и на тях ще присъства цялото общинско ръководство, заедно с други специалисти от общинската администрация.

   Христо Христов отбеляза и че раздаването на хранителните продукти на социалнослаби лица по населени места е приключило. Другото важно съобщение, което кметът направи бе, че от 18 март 2013 година започват търгове за пасища и мери, които ще продължат до месец май и ще бъдат обявявани всеки понеделник.

  А относно проблемите с уличните лампи в някои от населените места, общинският кмет съобщи на колегите си,че е писал писмо до началника на КЕЦ-Елхово във връзка с големите сметки на някои общински сгради и очаква някакво решение на проблема, който както стана ясно в последните дни е в цялата страна.

  Предстои и нашата община да се включи в пролетното почистване на 20 април във връзка с националната кампания „Да почистим България за едни ден", допълни Христо Христов и призова колегите си да предоставят списък на това от което се нуждаят за своите населени места.

   След това общинският кмет даде думата на заместник-кметът. Нина Терзиева осведоми присъстващите,че започва информационна кампания за задължителна регистрация и чипиране на домашните кучета в община Болярово. Това става с помощта на ветеринарният лекар, който прави преглед и попълване на ветеринаромедицински паспорт, обезпаразитяване. За всичко това цената е 20 лева. Следващата стъпка е регистрацията чрез попълване на декларация в община Болярово за притежание на куче. И накрая заплащане на годишна такса за притежание на куче в „Местни данъци и такси"- 5 лева.

  Към това общинският кмет добави,че се работи по бъдещият приют за бездомни кучета в град Болярово.

   Той даде  думата и на секретаря на общината Мария Чанева, която съобщи новото изискване във връзка с предстоящите избори- всяка секционна избирателна комисия да има ксерокс и помоли присъстващите да подадат информация за броя на необходимите за предоставяне устройства.  

  •