Начало » Новини » Новинa
Актуално
Уважаеми съграждани, Скъпи гости, Дами и господа,

4 Март 2013

Уважаеми съграждани,

Скъпи гости,

Дами и господа,

 

В навечерието сме на нашия най-велик национален празник - Трети март. Дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация. На този ден преди 135 години бе сложен край на най- дългото и трагично изпитание в 13 вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация.

          3 март - нашият национален празник, пролетен и вълнуващ всяка година. Рожденият ден на българската свобода, дошла след близо пет века страдания, застой, бунтове и реки от пролятата кръв на героите.

          Пътят до 3 март минава през комитетите, основани от Апостола; през Първата българска легия, организирана от мечтателя-революционер Георги Раковски; през учредения от нашите емигранти в Румъния Български таен революционен комитет... Този път извива през гори и планини по следите на Ботев и неговите четници, препуска след Хвърковатата чета на Бенковски и спира в подножието на един чутовен връх-Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на изплашената турска армия.

Отхвърлянето на османското иго стана възможно в резултат на успешно завършилата Руско-турска война от 1877-1878 г., превърнала се в освободителна за нас. Това е събитие, което българският народ пази свято в своята памет и преоткрива величието му с всяко поколение. Тази война изведе нас, българите, в редицата на свободните народи и възкреси за нов живот една от древните държави на Европа. Проявени са чудеса от героизъм в името на свободата. Напрежението на боевете придава исторически смисъл на всеки отделен миг, когато от безименните войнски редици се възправят титани на волята и на братската пожертвователност. На връх Шипка войните не отстъпват пред жаждата и августовската непосилна жега. Не отстъпват и през зимата, когато снежните виелици се съюзяват сякаш с врага и бялата смърт покосява редиците по-гъсто и от куршуми. Но сред преспите на планинските проходи бойците на ръце пренасят оръдията!

Затова българинът не можеше да не изрази своята признателност към руския народ - за проявената на дело братска солидарност и висока нравственост. Белеят и до днес хиляди обелиски, мемориални плочи и монументи, чиято висота се крепи не само от планинските върхове с имена на руски генерали, но и от всенародната обич.

България има своя голям ден на Освобождението - 3-ти март. Но нека не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си - като дух и мисъл, като воля и дело, мъдрост и родолюбие. Само така непрестанно ще се доказваме като достойна нация в големия, общ европейски дом!

Уважаеми дами и господа,

Великата дата 3-ти март се предхожда и от други празници като чисто българският ден Баба Марта, закичена с бяло и червено. Нека си пожелаем бели като птици надежди за бъдещето и безброй червени изгреви, обагрени от любов и оптимизъм!

Днешният първи март е и празник на художествената самодейност. Да ни е честит и нека все така неотразимо да свети блясъкът на самородния талант. За да я има вечно България - усмихната , мартенска; земя на таланти, герои и творци на бъдещето!

Да са честити на всички тези празници!

Желая ви весело  настроение!

 

                                                                              Христо Христов,

                                                                              кмет на община Болярово 

  •