Начало » Новини » Новинa
Актуално
Троен празник под знака на вечността

4 Март 2013

Троен празник под знака на вечността

 

Бинка Величкова

 

   Три бяха празничните поводи, събрали хората от Болярово и други селища на общината в ранния следобед на 1 март 2013 г. : честването на нашия национален празник- Трети март, Денят на художествената самодейност, както и първият мартенски ден, известен като народния празник Баба Марта- традиция, битуваща още от езическите времена.

   С поднасянето на венци в знак на преклонение и признателност пред паметника на загиналите през войните започна тържеството. Венци от името на: кмета на община Болярово и общинската администрация, Общинския съвет- Болярово, СОУ „Д-р Петър Берон" и ЦДГ „Здравец", подразделенията на Полицейския участък, Гранична полиция и Противопожарна безопасност, Общинския съвет на БСП и от признателното население на Болярово.

  Последва тържественото слово на общинския кмет Христо Христов, визиращо чрез вълнуващ и прочувствен стил най-святата за всеки българин дата- 3 март, денят на Освобождението и националната независимост. Лиричното изложение на г-н Христов включваше и акценти, касаещи другите два повода: концертът, подготвен специално за Деня на самодейното изкуство, съвпадащ по дата с румената и бяла Баба Марта, закичила всички с ярки и красиви мартеници.

  Откриването на тържествената художествено-музикална програма започна с изпълнението на мажоретния състав. След лирическото, емоционалното встъпление на водещата- София Минева, заляха сцената с пъстрота и усмивки най-малките - дечицата от ЦДГ „Здравец"- Болярово. След песните за Баба Марта и хорце, и ръченица потропнаха- игриво и закачливо!...

 Участниците от СОУ „Д-р Петър Берон"- град Болярово се представиха  с хорови изпълнения на народни и други  песни, изпълнени от второкласниците и третокласниците. Последва изпълнение на руски песни, както и драматизация на епизоди от поемата „Извора на Белоногата" (експозицията на творбата и диалогът между двамата главни герои- Гергана и везира).

  С изпълнение на малката, талантлива цигуларка Юлия Гърдева започна програмата, подготвена от учениците при ОУ „Стефан Крадажа"- с. Стефан Караджово.

  Отлично режисирана се оказа драматизацията на стихотворението „Пристанала" от Христо Ботев.

  Самодейките от Болярово при НЧ „Възраждане-1912 г." - град Болярово с ръководител Мара Христова отново бяха на висота. Не пропуснаха да се изявят  и песнопойките от другата певческа група към читалището- от пенсионерски клуб „Болярка", също ръководени от Мара Христова.

  Функциониращите към читалищата в община Болярово самодейни певчески групи от селата Мамарчево, Попово, Воден, Голямо Крушево и Стефан Караджово(със своята емоционална солистка Златка Тодорова) зарадваха публиката с добре подбран репертоар и чудесни изпълнения.

   Затрогващо, старателно и с радост пяха и танцуваха и групата жени от ДВУИ- с. Малко Шарково, подготвени от търпеливата и всеотдайна своя ръководителка Величка Димова. Усилия, довели до впечатляващи резултати!...

   А танците на малките самодейци от състав „Боляровче" с ръководител хореографът Румен Тодоров за кой ли път спечелиха възторжените овации на запленената публика!

   Ето защо и финалните думи на общинския кмет Х. Христов бяха, че с талантливи самодейци като нашите българските фолклорни традиции ще бъдат съхранени във вечността.

   Грамоти и парични награди бяха връчени на всички групи.

   Освен това бяха присъдени и индивидуални награди на: Юлия Гърдева, Радина Станкова, Юлияна Панайотова, Пламен Димов, Златка Тодорова, Величка Димова, Румен Тодоров. 

  •