Начало » Новини » Новинa
Актуално
Безплатни кардиологични прегледи в община Болярово

27 Март 2013

Безплатни кардиологични прегледи в община Болярово

 

Лора Величкова

 

 

 Безплатни кардиологични прегледи в няколко населени места на община Болярово  се провеждат през март и април. Извършват ги специалисти от Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол по споразумение с кмета на общината Христо Христов. Инициативата е на собствениците на болницата Тихомир Каменов и проф. Тони Веков.(«Национален аптечен център-търговска лига»).

   Изпълнителният директор на болницата д-р Чорбаджийски сподели колоко е наложително да се правят такива прегледи, особено в такива отдалечени погранични райони, където има много жители, които нито са били някога на такъв преглед, нито могат да си го позволят, защото  реалната му цена е 80 лева. На тях той и д-р Черкезов, заедно със старшата сестра Чолякова и друга сестра от болницата, провеждащи тези прегледи са открили вече няколко прединфарктни състояния. На доста от пациентите състоянието се дължи от лекуване на хипертония с неподходящи лекарства.

  Първите прегледи бяха на 15 март 2013 година в село Воден. В интервала от 10,00  ч.  до около 15.00 часа бяха прегледани 35 души, част от които  вече са на лечение в Кардиологичната болница на град  Ямбол. Специалистите, провели прегледите, бяха

 д-р Чорбаджийски и д-р Черкезов. На 17 март от селото с  кола от  болницата бяха взети за лечение 4 пациенти, а на 18 март още трима от общо около 15 предвидени за болницно лечение. След извършените допълнителни прегледи и процедури при 2-3 дневно болнично лечение с тяхна кола ще ги върнат обратно във Воден.

   На 18 март 2013 г. такива базплатни кардиологични прегледи се провеждоха в село Мамарчево. 32-ма души бяха прегледани от д-р Черкезов, като 12 от тях са насочени към болнично лечение, а на други са изписани лекарства. Жителите и на двете села останаха изключително доволни, като има вариант при повече желаещи през другия месец отново да се проведат прегледи.

  На 25 март от 10 часа бяха безплатните  кардиологични прегледи в град Болярово. Бяха прегледани 25 пациента, а от тях 15 са насочени за лечение. Кардиологичната болница в Ямбол разполага с 38 легла. Посещава се редовно от чуждестранни специалисти- италиавски кардиолог работи в момента там, предстои да дойде и специалист от Чехия.

  На 1 април прегледите ще са в Голямо Крушево, на 8 април в Стефан Караджово, предстоят в Попово и други населени места отново през април.

 

 

  •