Начало » Новини » Новинa
Актуално
БМЧК-Болярово с първо място в областното състезание в Ямбол

26 Април 2013

БМЧК-Болярово с първо място в областното състезание в Ямбол

 

Лора Величкова

 

   На 25 април 2013 година БЧК - Ямбол организира Областно състезание за ученическите екипи по първа помощ в Градския парк на града.

   Целта беше да се проверят уменията на състезателите за оказване на първа помощ, участие взеха 12 отбора от цялата област.

Състезанието официално бе открито от Директорът на ОС на БЧК Ямбол инж. Митко Филипов, които представи всички отбори в състезанието, след предварителната им регистрация.

    Гергана  Георгиева - щатен специалист по младежка дейност запозна участниците с регламента за провеждане на състезанието - състав на отборите, съдии, процедура на оценяване и др.По регламент всеки отбор преминава през три пункта и се оценява от съдии - квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК.

   На първият пункт се проверяваха теоретичните знания на участниците от д-р М.Живков, на втория пункт участниците действаха по предварително зададен казус и демонстрираха практическите си умения за оказване на долекарска помощ при кръвотечения, счупване, изгаряне и  измръзване. На този пункт имаше статисти от БМЧК, които бяха дегизирани и пресъздаваха различни ситуации, отборите бяха оценявани от д-р А. Манчева.

   На третия пункт  д-р П. Качулева оценяваше демонстрациите на изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж върху учебен манекен.

Победител в състезанието е отборът на СОУ „П. Берон" гр. Болярово; на второ място се класира СОУ „П. Яворов" гр. Стралджа, на трето място е отборът на ГПЧЕ „В. Карагьозов" гр. Ямбол. Четвърти са другите представители на община Болярово- учениците от ОУ «Стефан Караджа»- село Стефан Караджово.

  Директорът на ОС на БЧК Ямбол инж. Митко Филипов връчи грамоти и награди на всички участници, осигурени бяха сандвичи и подкрепителни напитки за децата.

 

  •