Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празник на здравето- ползотворен и занимателен

11 Юни 2013

Празник на здравето- ползотворен и занимателен

Дора Карагьозова, ръководител на проекта

 

  Празник на здравето под наслов „Здравето е най-голямото богатство" се проведе на 31.05. в ОУ „Стефан Караджа". То е част от дейностите, предвидени по проект „Да се научим да живеем здравословно", който се изпълнява от началото на  месец април. Гости на празника бяха доброволци от БМЧК- гр. Ямбол, които организираха забавни състезателни игри за учениците и раздадоха много подаръци. Празникът бе предвиден за последния ден на месец май, когато се изпращаха и учениците от втори до четвърти клас. Той бе за тях едно послание да продължават да прилагат научените правила за здравословно ядене и през лятната ваканция, а също така се превърна и в незабравим празник. В подготвената програма се включиха почти всички ученици и показаха знания, артистичност и желание за участие.

   Празникът на здравето си имаше водещ, който покани важен гост - Здравето. Пред него и всички зрители се представиха витамините, плодовете и зеленчуците. Учениците изиграха драматизация на стихотворението „Юнак Иван" от Л. Милева и чрез забавна сценка показаха колко важно е да се спазват хигиенни и здравословни навици при храненето. Участниците в клуб „Млад билкар" показаха  хербарии на билки и разказаха за какво се прилагат и как да се използват. Учениците от клуб „Здравословно хранене" припомниха правилата при хранене и така доказаха какво са научили. Остава да им пожелаем да прилагат на практика наученото. Момичетата от екипа на проекта бяха подготвили две презентации. С едната запознаха учениците с витамините в храната, а с другата показаха етапите при реализирането на проекта: какво е извършено и какво предстои. В презентацията имаше и снимки. Всички с интерес си припомниха отминалите дни.Времето мина неусетно, а предстоеше най-забавната част. Доброволците бяха подготвили интересни игри като например състезателите да хванат и извадят с уста ябълка от  леген с вода; да разпознаят със завързани очи само по миризмата плодове и зеленчуци и да представят хранителна верига и енергията, която се пренася през всяко звено. Интересът беше огромен и всички искаха да участват, а за победителите имаше  награда.

  Накрая БМЧК Ямбол раздаде подаръци за всички ученици - тетрадки и учебни програми, календари и ключодържатели, чорапи и кремове за крака. Еуфорията беше голяма, всички останаха много доволни от празника. Гостите се разходиха из училищната градина. Тя вече е напълно готова, но сега ни предстои много работа за нейната поддръжка. Всеки ден учениците помагат в градината, като поливат, плевят трева, засаждат нови растения. Предстои изготвянето на график за грижа в градината през лятната ваканция. Този проект обогати знанията на учениците за билките и правилата за здравословно хранене. Създаде умения за отглеждане на цветя и обработване на градина, осмисли междучасията. Защото всеки отива в градината, за да види с какво може да помогне. Благодарим на фондация „Велукс" за възможността която ни даде- да обогатим училищния живот.

 А да се живее здравословно е дълг и призвание на всеки човек в името на дълголетието.

 

  •